Jazzcafé De Twee Spieghels viert veertigjarig bestaan

Op woensdag 19 september bestaat De Twee Spieghels precies veertig jaar. Het oudste Leidse jazz- en wijncafé viert het jubileum met een avond vol livemuziek waar het café bekend mee is geworden. De Twee Spieghels opende in 1972 de deuren. Ben Walenkamp, initiator van de Leidse Muurgedichten begon de kroeg. Jarenlang kwamen er verschillende internationale grootheden over de vloer, waaronder tenorsaxofonisten Dexter Gordon en Ben Webster. Laatstgenoemde speelde er zijn laatste concert, hoewel niemand zich daar op dat moment bewust van was. Twee weken later overleed Webster aan een hersenbloeding.

Halverwege de jaren tachtig kreeg De Twee Spieghels een nieuwe eigenaar. De twee decennia daarna wisselden verschillende uitbaters elkaar af. Livemuziek was er nog altijd te horen, hoewel jazz geen prominente rol meer speelde. Dit veranderde in 2010, toen Colin van Gestel-Messiaen het café overnam en direct weer omdoopte tot een echt jazzcafé. “Ik kende veel muzikanten die een plek zochten om op te treden. Leiden heeft een lange jazzgeschiedenis die ik met het café in stand wil houden,” legt Van Gestel-Messiaen uit. In de openingsweek boekte hij dezelfde muzikanten die 37 jaar eerder met Ben Webster op het podium stonden.

Vier keer per week is er livemuziek te horen van lokale, maar ook internationale muzikanten. “Het café is een toevluchtsoord voor alle Leidse jazzliefhebbers, van alle leeftijden en achtergronden. Dat er een dergelijke plek in Leiden veertig jaar bestaat mag groots gevierd worden,” stelt Van Gestel-Messiaen. Wat er tijdens het jubileum op het programma staat, blijft nog even geheim. “Ik kan alleen verklappen dat Lodewijk van Gorp de sessie zal begeleiden. Ik verras het publiek graag.”

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×