Leidse Peilingwijzer: PvdA loopt verder in, SP blijft grootste op links

Volgens Leidse peilingmethodiek is de VVD nog altijd de grootste partij in Nederland, gevolgd door de SP en de PvdA. En daarin verschilt de peiling van de Leidse politicoloog Tom Louwerse met die van de grote bureaus. Volgens de Leidse Peilingwijzer kan de SP rekenen op 27 tot 31 zetels en de PvdA op 23 tot 27. Om de peilingen in de aanloop naar de verkiezingen te nuanceren, ontwikkelde Louwerse een nieuw peilingssysteem. Naar internationaal voorbeeld kwam de Peilingwijzer tot stand die uit beschikbare peilingen een gemiddelde berekent.

Dat verklaarde eerder deze week waarom bij Louwerse de SP ‘op links’ nog niet en bij anderen al wel de grootste partij was. ““Synovate, bijvoorbeeld, schat de PvdA zo’n 2 procent hoger in dan de andere peilingbureau’s. Ook zou het kunnen dat er in deze steekproef bovengemiddeld veel PvDA kiezers zaten. Pas bij meer peilingen kunnen we zien of dit een uitschieter was of dat de partij echt hard stijgt.”

De resultaten van Louwerse worden wekelijks gepresenteerd bij de NOS en laten soms duidelijk een andere voorspelling zien dan de vier grote peilingbureau’s van Nederland. Zo stelt de recentste voorspelling van de Politieke Baromoter (Synovate) dat de Pvda nu groter is dan de SP, in de Peilingwijzer is dat echter niet zo. “Peilingen hebben een foutmarge doordat er maar een klein aantal kiezers wordt ondervraagd,” zegt de Leidse politicoloog.

Wanneer peilingen kort na elkaar gedaan worden, is de foutmarge kleiner. En de kans op nauwkeurige berekeningen dus ook groter. De Peilingwijzer combineert daarom de uitslagen van de grootste vier peilingbureau’s: Peil.nl, de Politieke Barometer, TNS NIPO en De Stemming. Louwers: “Afwijkende peilingen worden uitgevlakt en trends komen zo duidelijker naar voren.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×