Meer treinen tussen Leiden en Utrecht

Tussen Leiden en Utrecht gaan meer treinen rijden. Dat is één van de investeringen die de provincie zal doen, ten bate van hoogwaardig openbaar vervoer in het noordelijke deel van Zuid-Holland. De provincie en de minister van Infrastructuur en Milieu hebben een aantal investeringsafspraken gemaakt, die moeten leiden tot hoogwaardig OV. Onderzoek heeft aangetoond dat de kosten-batenverhouding de investeringen rechtvaardigt. Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn en tussen Leiden en Utrecht gaan extra treinen rijden. Ook komen op zes trajecten HOV-bussen te rijden. Dat netwerk vormt een alternatief voor het politiek en financieel onhaalbaar gebleken lightrailproject RijnGouwelijn.

Op de lijn Leiden-Utrecht komt vanaf 2020 naast de intercity elk half uur een sprinter te rijden, gedurende de hele dag, zodat de frequentie van twee naar vier treinen gaat. De sprinter zal twee nieuwe stations bedienen: Hazerswoude-Koudekerk en Zoeterwoude Meerburg. Het onderzoek wijst uit dat er voldoende vraag van reizigers is. De komst van beide stations was in mei 2012 nog onzeker.

HOV-bussen rijden buiten de binnensteden met een hoge gemiddelde snelheid, onder meer doordat zij (deels) gebruik maken van busbanen. Ze rijden op werkdagen overdag minimaal een tienminutendienst, wat overeen komt met een frequentie van zes keer per uur per richting. Er komt in 2015 een HOV-busverbinding tussen Leiden Lammenschans en Zoetermeer. In 2018 volgt een busverbinding tussen Leiden Centraal, Katwijk en Noordwijk.

Verder is het de bedoeling dat er verbindingen komen tussen Leiden Centraal en de Lammenschans en tussen Leiden centraal en Leiderdorp. De komende maanden gaat de provincie in overleg met de betrokken gemeenten om afspraken te maken over de ruimtelijke ontwikkelingen in de buurt van de HOV-knooppunten. De gemeenten en regio betalen ruim € 80 miljoen mee aan de realisering van het HOV-NET Zuid-Holland Noord en het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt € 195 miljoen. De provincie Zuid-Holland draagt het restant bij; het exacte totaalbedrag is nu geraamd op € 445 miljoen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×