Peilingen verstoord door groot aantal strategische stemmers

De peilingen van de verschillende onderzoeksbureaus zaten er gisteren flink naast. Met name bij de VVD, PVV, PvdA en de SP week de uitslag van de verkiezingen enorm af van de voorspellingen. De Leidse politicoloog Tom Louwerse verklaart die grote afwijkingen door de nek-aan-nekrace tussen de VVD en de PvdA. “Daardoor zijn veel meer mensen strategisch gaan stemmen,” aldus Louwerse die er met zijn eigen ‘Peilingwijzer’ ook flink naast zat. “Logisch. De peilingwijzer is en gemiddelde van de andere peilingen. Die waren het erg met elkaar eens en zaten er gezamenlijk flink naast. Dan zit je er met een gemiddelde dus net zo naast.”

Chris de Waard sprak Louwerse gisteravond terwijl de uitslagen binnendruppelde. De trend was toen echter al goed zichtbaar. De peilingen zaten er flink naast.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×