Biologen Naturalis op expeditie naar Maleisisch Borneo

Vorige week donderdag is een groep marien biologen van Naturalis afgereisd naar Maleisisch Borneo. Ze zijn tot en met woensdag 26 september op expeditie in een nieuw te stichten marien park bij Sabah. Het gebied dat Tun Mustapha Park gaat heten, ligt in de regio met de hoogste onderwaterbiodiversiteit ter wereld, de zogeheten Koraaldriehoek. De onderzoekers van Naturalis maken deel uit van een internationaal onderzoeksteam dat deze expeditie gezamenlijk organiseert: de Universiti Malaysia Sabah (UMS), Naturalis Biodiversity Center, Sabah Parks en WWF-Malaysia. De expeditie is onderdeel van een nationaal plan van aanpak dat Maleisiƫ heeft ontwikkeld om de Koraaldriehoek te beschermen. De onderzoekers willen een goed beeld krijgen van de biodiversiteit en de gezondheid van de koraalriffen en hun bewoners.

Ook worden de socio-economische invloeden van dit mariene ecosysteem op de lokale bevolking in het park onderzocht. Net als tijdens een soortgelijke expeditie naar Semporna in 2010 worden gespecialiseerde duikteams ingezet: een team dat de soortenrijkdom van het koraalrif in kaart brengt (onder leiding van Bert Hoeksema van Naturalis), en een team dat een momentopname en een analyse van de gezondheid van het rif maakt. Daarnaast gaan de onderzoekers het koraalrif categoriseren om te komen tot een goede indeling van het Tun Mustapha Park. Ook brengen ze de biodiversiteit van het mangrove ecosysteem in kaart en onderzoeken ze de verspreiding en diversiteit van fyto- en zoƶplankton. Het Tun Mustapha Park is een gebied van ruim 1 miljoen hectare met meer dan vijftig eilandjes aan de noordkust van Borneo in de Maleisische staat Sabah. De expeditie is te volgen via een weblog op www.naturalis.nl.

Aanstaande zondagmiddag tussen 12.45 en 13.30 uur, is er zelfs een live verbinding en kan het publiek vanuit de zaal LiveScience met expeditieleider Menno Schilthuizen praten.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×