Wethouder Strijk legt omstandig uit dat hij wel degelijk grip heeft op de gemeentefinanciën. Hij wist de raad vooralsnog niet te overtuigen en zijn positie is nog allerminst zeker. Dinsdagavond wordt de vergadering voortgezet. Tenzij het college voor die tijd al valt. (Foto: Chris de Waard).

Wethouder Strijk bungelt na geschorst spoeddebat

Stevige woorden werden er afgelopen avond gesproken aan het adres van wethouder Robert Strijk (D66, financiën). De Leidse raad hield een spoeddebat over een serie financiële missers die de gemeente dwingen tot het bezuinigen van miljoenen extra. Vooral de VVD en het CDA (allebei collegedragende partijen) willen eigenlijk dat Strijk concequenties verbindt aan de serie fouten. De PvdA, GroenLinks en ook de SP wilden voor nu wel genoegen nemen met een onderzoek naar de financiële blunders die elkaar de afgelopen maanden opstapelden. Een politiek oordeel over het functioneren van Strijk zou dan worden uitgesteld totdat het onderzoek is afgerond. Het CDA wil dat Strijk een deel van zijn portefeuille inlevert. De VVD is gewoon klaar met Strijk, maar eiste nog net niet zijn aftreden. “Normaal gesproken is twee keer geel rood”, aldus VVD-fractievoorzitter Paul Laudy. Wat hij daarmee bedoelde, werd duidelijk toen hij op een vraag van GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos onomwonden toegaf dat D66 had gedreigd de VVD in dat geval uit het college te zullen zetten.

Of Strijk nu wel of niet mag blijven, wordt waarschijnlijk dinsdag duidelijk. Dan wordt de vergadering voortgezet. De partijen kwamen er vannacht om 3.00 uur nog steeds niet uit, waarop burgemeester Lenferink erop aandrong om dinsdag verder te vergaderen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×