Het koortsachtige overleg tussen de wethouders en fractievoorzitters (WOF) van de collegedragende partijen duurde gisteren tot rond middernacht. Tijdens die WOF op de fractiekamer van D66 Leiden werd een deal gesloten. (Foto: Chris de Waard).

Collegecrisis in achterkamertjes bezworen

De collegecrisis is bezworen. Gisteravond hebben de collegepartijen D66, VVD, CDA en SP de plooien van de jongste crisis tussen die partijen gladgestreken. Dat gebeurde in een urenlang overleg achter gesloten deuren. De VVD en het CDA drongen er afgelopen donderdag nog op aan dat de zoveelste financiële blunder bestuurlijke concequenties zou hebben voor verantwoordelijk wethouder Robert Strijk van D66. Dat lijkt vooralsnog van de baan. De raad zal het vanavond vrijwel zeker laten bij een onderzoek, waaruit moet blijken hoe het weer mis kon gaan. Alleen als daaruit blijkt dat Strijk er zelf niet genoeg aan gedaan heeft of ze raad niet juist heeft geinformeerd, zal hij alsnog op moeten stappen.

Achtereenvolgens reageren fractievoorzitters Paul Laudy (VVD) en Mark Koek (D66) kort op de uitkomsten van het WOF.

Wat de VVD en het CDA als wisselgeld hebben bedongen is onbekend en het is maar de vraag of dat vanavond wel duidelijk wordt. VVD-fractievoorzitter Laudy beweert in elk geval geen bakzeil te hebben gehaald: “De buit is al binnen”. Of dat ook voor het CDA geldt is onbekend. Fractievoorzitter Patrick Meijer van die partij heeft nog niet gereageerd.

Mark Koek, de nieuwe voorman van D66, vindt niet dat de nieuwe bestuurscultuur die de Leidse politiek in 2010 afsprak nu is mislukt. Volgens hem is er al veel ten goede veranderd. Wel gaf hij vannacht na afloop van het overleg aan dat de coalitiepartijen hebben afgesproken elkaar vanaf nu beter op de hoogte te houden om nieuwe problemen te voorkomen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×