Meerdaags jubileumsymposium Clavichord Genootschap

Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 september organiseert het 25-jarige Nederlands Clavichord Genootschap (NCG) een openbaar en internationaal jubileumsymposium in Leiden. Onder de titel: Opmerk’lijke Clavichordklanken’ uitzonderlijke variaties in clavichordbouw en -bespeling’ vinden er diverse concerten, workshops en andere activiteiten plaats, die toegankelijk zijn voor belangstellenden. Clavichorden zijn de enige klavierinstrumenten waarop de vinger na het aanslaan van toets en snaar, een vibrato aan de toon mee kan geven. Hun geschiedenis is lang en begint al in de Middeleeuwen. Anders dan met de “gewone piano” nú, liet het historische clavichord verbazingwekkende variaties zien in vormen, maten en speelmogelijkheden. Sinds de 20e eeuw heeft een herboren belangstelling voor het clavichord tot hernieuwde ontwikkelingen in de bouw en bespeling geleid.

In de Lokhorstkerk vindt tijdens het symposium een aantal clavichordconcerten plaats. Zo spelen Menno van Delft & Siebe Henstra op vrijdag 28 september op twee klavierinstrumenten uit de periode 1600 – 1800 werken van onder andere Schuyt, Sweelinck en Müthel. Een dag later bespeelt Christian Brembeck op een uniek type dubbelgroot clavichord, het Cembal d’Amour (G. Silbermann, 1721) werken van Bach en tijdgenoten. Jan Raas vervolgt het concert op een modern gestemd clavichord met muziek van Stockhausen, Bartók en eigen composities en improvisaties. Op zondagmiddag verzorgt Pieter van Dijk een concert op diverse pedaalclavichorden. Op het programma staan dan werken van Buxtehude, Boehm en Bach. Verder zijn er tijdens het symposium workshops en activiteiten bij kunstenaarssociëteit Ars Aemula Naturae. Hier kunnen belangstellenden onder meer een workshop Pedaalclavichord op drie verschillende instrumenten volgen, Voordrachten (in het Engels) met dia’s over uitzonderlijke variaties in bouw van clavichorden in Europa en in Amerika bijwonen, of Bladmuziek uit de nieuwe Feestbundel van Kees Rosenhart uitproberen op tentoongestelde clavichorden.

Het volledige programma staat op www.clavichordgenootschap.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×