Raad trekt een miljoen euro uit voor 'Wonen boven winkels'

Na een succesvolle pilot maakt de gemeente Leiden weer budget vrij voor het project ‘Wonen boven winkels’. Wethouder Pieter van Woensel: “Er zijn nu drie complexen verbouwd tot twintig kamers en woningen. De raad steunt dit succes en wil het project nu uitbreiden en groter gaan aanpakken.”

De raad stelt een miljoen euro beschikbaar, waarmee zo’n zestig tot zeventig woningen kunnen worden gerealiseerd boven winkels in de Leidse binnenstad. Van Woensel is blij met het besluit. “Het verlevendigt de binnenstad en het is goed tegen de bestrijding van leegstand.”

Pandeigenaren twijfelen vaak om aan een verbouwing te beginnen, vanwege het papierwerk en de kosten. Bij de pilot bleek dat een bijdrage vanuit de gemeente ze over de streep trok om aan een verbouwing te beginnen. “De hulp vanuit de gemeente en de subsidie zijn een steuntje in de rug voor het maken van een ingang en een lege ruimte boven een winkel om te bouwen tot woningen”, zegt Van Woensel. Ook mogen pandeigenaren de subsidie gebruiken voor een haalbaarheidsonderzoek.

Door de pilot zijn al enkele bovenruimtes in winkels aan de Breestraat en de Haarlemmerstraat omgebouwd tot woonruimte. In de rest van de binnenstad staan volgens de wethouder nog een paar honderd etages leeg. “We gaan met de vereniging van vastgoedeigenaren overleggen om te kijken waar kansen zijn”.

In de raadsvergadering is dankzij een scherpe opmerking van GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe een artikel uit de verordening aangepast. Om geen winkelmeters te verliezen, wordt er meestal een ingang aan de achterzijde van de winkel gemaakt. Van Peijpe stelde dat het er op leek dat de gemeente het verbiedt om een ingang aan de voorzijde te maken. “Het is niet aannemelijk, maar we willen het niet verbieden. Dat heeft Van Peijpe scherp gezien, dus die regel hebben we hersteld”, stelt Van Woensel.

Meer informatie over ‘Wonen boven winkels’ en de voortgang van het project is te vinden op de website van de gemeente Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×