Tevredenheid overheerst na spoeddebat

Bijna unaniem is de Leidse politiek blij met de goede afloop van de collegecrisis die zich de afgelopen dagen afspeelde nadat wethouder Robert Strijk (D66, financiën) onlangs wederom een miljoenentegenvaller moest melden na een financiële blunder bij de gemeentelijke afdeling die over de schatkist gaat. Bij zowel coalitie- als oppositiepartijen overheerst tevredenheid over de manier waarop Strijk de zaken wil verbeteren. Hij krijgt dan ook het vertrouwen om daarmee door te gaan. Wel komt er een onderzoek, in opdracht van de raad, naar de toedracht van de serie fouten. Alleen GroenLinks blijft zeer kritisch. Fractievoorzitter Kos van die partij is echter bereid om de uitkomsten van het onderzoek af te wachten voor hij een finaal oordeel velt over het functioneren van Strijk.

Wethouder Strijk kan opgelucht adem halen nu hij alsnog het vertrouwen krijgt van de raad.

Hoewel de meeste partijen dus blij zijn dat een collegecrisis is afgewend, is er bij de oppositie wel veel wrevel over de manier waarop de coalitie de afgelopen dagen heeft geopereerd. Coalitiepartijen VVD en CDA waren afgelopen donderdag – in het eerste deel van het debat – nog zeer kritisch over het optreden van Strijk. De VVD wilde hem zelfs het liefst naar huis sturen, maar deed dat uiteindelijk niet onder dwang van D66. Die partij had gedreigd de VVD in dat geval uit het college te mikken.

Achtereenvolgens reageren fractievoozitters Meijer (CDA), Koek (D66), Kos (GroenLinks) en Keereweer (PvdA) op de uitkomst van het crisisdebat.

Vanavond leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Dat wil er bij de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie niet in. Daar komt nog bij dat geruchten circuleren over gesloten deals. Steun voor Strijk’s positie zou door de VVD gekoppeld zijn aan het onverkort vasthouden door de andere collegepartijen aan het coalitieakkoord. Met name waar het de Ringweg Oost (RWO) en de komende bezuinigingen betreft. Begin oktober moet de raad beslissen over de aanleg van die RWO en volgende week worden vervelende verrassingen verwacht als wethouder Strijk de begroting van komend jaar presenteert. Daarin wordt naar verluidt voor circa 14 miljoen extra bezuinigd. Als daar bezuinigingen op minima bijzitten, is dat een punt waar met name de SP zich fel tegen zal willen verzetten. Of dat ‘de buit’ is die de VVD binnengehaald heeft, zal de komende dagen en weken duidelijk moeten worden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×