Voorzitter Rolf van Beek van de Bomenbond Rijnland. Foto: Chris de Waard

Bomenbond: Kleine bomen vogelvrij in Leiden

Op 27 september behandelt de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid van de Leidse gemeenteraad de nieuwe bomenverordening. Onder de noemer minder is beter, schrapt de gemeente de verplichting voor particulieren om kapvergunningen aan de te vragen voor bomen in de eigen voor- en/of achtertuin. Daarnaast komt er een groene kaart waarop alle beschermde bomen staan vermeld. Deze bomen mogen niet zonder vergunning gekapt worden en er geldt een vervangingsplicht. Bomen met een doorsnede kleiner dan 20 centimeter mogen ook zonder vergunning worden gekapt. Bomenbond Rijnland vreest dat er onder de nieuwe bomenverordening maar heel weinig bomen overblijven in de stad. Voorzitter Rolf van Beek: “Kleine bomen zijn vogelvrij.”
Rolf van Beek hoopt dat de gemeenteraad niet akkoord gaat met de nieuwe bomenverordening. “Bomen in particuliere tuinen zijn ook van belang voor de leefbaarheid in de stad. Zij vormen de stapsteen van bomen in de buitengebieden naar de bomen in de stad. Wij willen dat de vergunningsplicht voor particulieren blijft.”

De Bomenbond is ook bang dat het Bomenfonds van Leiden zal verdwijnen als particulieren geen vergunning meer nodig hebben en ook geen vervangingsplicht. “Het is van belang dat er ook volwassen bomen bijkomen en niet alleen jonge, kleine bomen ter vervanging van gekapte bomen. Maar volwassen bomen planten is duurder dan jonge bomen. Daarvoor is het bomenfonds hard nodig.”

Op de inspraakavond op 6 september werd ook gevraagd naar de betrouwbaarheid van de groene kaart. Uit eigen waarneming kon een omwonende van de Lorentzkade vertellen dat de bomen die op de groene kaart staan vermeld met adreskaartje Lorentzkade eigenlijk aan een andere straat staan. Hoe voorkom je dan dat bomen onterecht worden gekapt? De commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid debatteert donderdag 27 september over de nieuwe bomenverordening. Besluitvorming in de gemeenteraad volgt op donderdag 11 oktober.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×