GroenLinks en SP niet blij met bezuinigingsplannen college

Gisteren presenteerde wethouder Strijk (D66) de ontwerpbegroting voor 2013. Daarin staan voor dertien miljoen aan bezuinigingen ingeboekt. In het voorstel wordt onder andere geld bespaard door subsidies op welzijnsorganisaties niet te indexeren. Deze maatregel levert zo’n 1,2 miljoen euro op. Zowel oppositiepartij GroenLinks als collegepartij SP gaven een eerste reacie op de door de gemeente gemaakte keuzes. Beide partijen tonen zich kritisch ten opzichte van de plannen. De overige partijen konden nog niet reageren.

Pieter Kos, fractievoorzitter van GroenLinks, is het niet eens met de terreinen waarop wordt gekort. “Wat mij blijft stuiten is dat er op bereikbaarheid geen euro bezuinigd mag worden, terwijl we wel de subsidies van allerlei welzijnsorganisaties gaan korten in de komende jaren. Dat zullen we krachtig gaan bestrijden”.

Ook coalitiepartij SP is ontevreden met het begrotingsvoorstel. “Bezuinigen op zorg en welzijn terwijl we in juli hadden afgesproken dat niet te doen, is een pijnpunt voor de SP”, zegt SP-raadslid Louk Rademaker. De partij is er ook niet over te spreken dat de meevaller van een miljoen euro bij het minimabeleid elders heen gaat. “Een aantal regelingen is in december geschrapt omdat wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) ons voorhield dat er niet genoeg geld was. Als nu blijkt dat er wel genoeg geld was, moet je het miljoen niet wegharken, maar die regelingen weer laten terugkomen.” Rademaker doelt daarbij onder andere op de geschrapte woonkostenregeling.

De 1,2 miljoen euro die wordt bespaard op subsidies kan volgens de SP op andere terreinen worden gevonden. “Grote bouwprojecten, binnenstadbeleid en economisch beleid zijn zaken waar de afgelopen jaren meer geld naartoe is gegaan, waarbij je moet afvragen of dat zinnig is,” aldus Rademaker.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×