Leiden, stad van obstakels voor blinden en slechtzienden

Vandaag is de Dag van de witte stok. De wereld staat stil bij de toegankelijkheid van het openbare leven door mensen met een visuele beperking. Leiden staat over het algemeen niet bekend als een stad die het mensen met een witte stok gemakkelijk maakt om zelfstandig hun weg te vinden. Er zijn wel routes door de stad aangelegd met geribbelde stenen, maar die worden vaak onderbroken door reclameborden, fietsen en andere obstakels. Door het verdwijnen van stoepranden is het niet duidelijk of je op de weg of de stoep loopt en is het ook niet meer mogelijk je te oriënteren door dwarsstraten te tellen. Afgelopen zaterdag nam wethouder Roos van Gelderen een petitie in ontvangst over de Leidse situatie.

Mok en Tjeerd Scheffer liepen zaterdag ook mee. Mok is haar gezichtsvermogen aan het verliezen en moet nog helemaal aan die situatie wennen, man Tjeerd zit voor de PvdA in de Leidse gemeenteraad. Hij gaat het college vragen nu echt snel werk te maken van noodzakelijke en bij herhaling beloofde verbeteringen in de openbare ruimte.

De Parisienne Guilly d’Herbemont was in 1930 een van de eersten die aandacht vroeg voor de vele Franse blinde oorlogsslachtoffers. Zij stelde voor om menen met een witte stok voorrang te geven in het verkeer. In 1964 nam het Amerikaanse congres een wet aan die 15 oktober uitriep tot Dag van de witte stok. Dit initiatief werd in andere landen overgenomen. Meer informatie over Dag van de witte stok op www.viziris.nl of www.bartimeus.nl.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×