Een app om fijnstof mee te meten

Hoeveel fijnstof zit er eigenlijk in de lucht in je eigen achtertuin, op de speelplaats van je kinderen of bij je werk. De Universiteit van Leiden heeft een app gemaakt waarmee iedereen zelf kan gaan meten. Met dit concept dingt de projectgroep iSPEX mee naar de Academische Jaarprijs 2012. De Academische Jaarprijs beloont de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Naast Leiden staan er ook twee onderzoeksteams van de Groningse Universiteit inde finale. Woensdagavond wordt de winnaar bekendgemaakt. Het winnende team krijgt €100.000 om hun plan uit te voeren.

Frans Snik van de projectgroep iSPEX vertelt over de fijnstof-app.

Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes die zo klein zijn dat ze in de lucht blijven zweven. Denk daarbij aan roetdeeltjes, woestijnzand en aswolken van een vulkaan en ook hele kleine sporen en zaden van planten en schimmels. Fijnstof is onder andere een probleem voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden. De projectgroep iSPEX van de Leidse Universiteit ontwikkelt een app en een opzetstuk voor de iPhone waarmee mensen zelf kunnen meten. Om mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek om zoveel mogelijk data te verzamelen. De projectgroep wil 10.000 opzetstukjes uitdelen en organiseert komend voorjaar een nationale meetdag.

Kijk voor meer informatie over de app op www.ispex.nl en over de Academische Jaarprijs op www.academischejaarprijs.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×