Historicus ontkracht mythe van de schuldige toeschouwer

Nederlanders wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog niets over het verschrikkelijke lot van de weggevoerde joden, concludeert Bart van der Boom in zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust’. Met zijn studie naar Nederlandse dagboeken uit de oorlog won Van der Boom vorige week de Libris Geschiedenis Prijs. Tijdens de Nieuws071-uitzending van woensdag wees Van der Boom op de mythe die na de oorlog is ontstaan; namelijk dat Nederlandse burgers wisten wat er met de joden gebeurde, maar weigerde in te grijpen. “Dat is niet waar. Niemand wist dat drie van de vier afgevoerde Nederlandse joden werd vergast.” Dagboekschrijvers vermoedden wel dat het lot van de afgevoerde joden verschrikkelijk zou zijn. “En men was boos, heel boos.”

Bart van der Boom in gesprek met sebastiaan van der Lubbe over zijn onderzoek.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×