Obama nog altijd niet gekozen. Echt!

U dacht dat president Obama is herkozen tot president van Amerika? Helaas! Volgens de Amerikaanse constitutie is de definitieve uitslag pas op 6 januari 2013 bekend, vertelde Galen Irwin, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Leiden woensdag in de studio. Pas dan, tijdens een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat wordt de enveloppe opgemaakt waarin de definitieve uitslag zit. Amerikanen kiezen namelijk niet hun president, maar kiesmannen. En die kiesmannen (elke staat heeft er een toegeschreven aantal) kiezen de komende tijd de president.

Een terugblik op de strijd om het Amerikaanse presidentschap met Amerika-deskundigen uit Leiden.

De kandidaat met minimaal 270 kiesmannen achter zich, is de machtigste man ter wereld. En dat is pas op 6 januari volgend jaar bekend. Irwin twijfelde overigens tot half zes woensdagochtend of Obama zou worden herkozen. Net als Roberta Enschede, ook te gast in de uitzending. Zij organiseert het traditionele Amerikaanse verkiezingen-ontbijt in het Kurhaus in Scheveningen. In de opmaat van de Amerikaanse verkiezingen organiseerde de Webster University een debat onder haar studenten. Volgens Jaqueline van Wegen, de derde gast, bleek uit een haastige peiling dat Obama ook onder haar studenten de winnaar was.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×