Christelijke partijen in lokale politiek uitgespeeld

Christelijke partijen lijken in de lokale politiek te zijn uitgespeeld, vertelde politicoloog Hans Vollaard woensdag in de studio. Hij analyseerde de tanende populariteit van het CDA en de ChristenUnie. Beide partijen kwamen woensdagavond in Leiden bijeen om over de waarde van hun inbreng, vanuit hun christelijke wortels, in Einstein te debatteren.

Hans Vollaard over de rol van de christelijke politiek op lokaal niveau.

Die inbreng slinkt. Hans Vollaard berekende dat het aandeel van de confessionele partijen van in totaal 1/3 in de jaren negentig naar 1/4 van het totaal aantal zetels nu is teruggelopen. Soms, bij heel specifieke standpunten en een coherente politieke mening lukt het partijen kort electorale winst te boeken. Zoals de opstelling van de ChristenUnie tijdens de Rijn Gouwe lijn. Maar, zegt Vollaard, het zijn uitzonderingen. En ook bij ethische kwesties, zoals de openstelling van winkels op zondag, lukt het confessionele parijen niet een stempel op de stad te drukken. Sterker: een kwart van de (landelijke) CU-aanhang blijkt uit onderzoek voor openstellen van winkels op zondag en zelfs de helft van de CDA-aanhang. Veertig procent van de PvdA-aanhang en ruim dertig procent van de SP-aanhang is tegen. Het is zwaar weer voor christelijke partijen in de lokale politiek. ‘Het is in ieder geval geen groeimarkt’, merkte Vollaard op. 

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×