Op 20 oktober viel de politie het café binnen. Daarbij werden vijf arrestaties verricht. (Archieffoto: C. van der Star).

Café ’t Centrum moet zes maanden dicht

Burgemeester Lenferink houdt vast aan zijn besluit om café ’t Centrum aan de Nieuwe Beestenmarkt voor een periode van zes maanden te sluiten. Die gedwongen sluiting gaat in op vrijdag 23 november en duurt tot en met vrijdag 24 mei 2013. Lenferink sluit de kroeg wegens het overtreden van de Opiumwet. Tijdens een politiecontrole op zaterdag 20 oktober werd in het café een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen. Volgens de burgemeester staat vast dat er in het café werd gehandeld in harddrugs.

Lenferink: “Helaas zien wij een toename van cocaïnegebruik in de horeca in Leiden en plegers van uitgaansgeweld zijn ook vaak onder invloed. In een recent onderzoek van het Instituut Strafrecht en Criminaliteit van de Universiteit van Leiden: Uitgaansgeweld in Leiden januari 2012, werd onder meer vastgesteld dat cocaïnegebruik het grootste probleem vormt waarmee horecaondernemers in Leiden te maken hebben. De handel in en het gebruik van cocaïne en andere harddrugs in de horeca wil ik dan ook stevig aanpakken.”

Uit de geconstateerde feiten concludeert de burgemeester dat er in café ’t Centrum drugs gebruikt worden. Uit verklaringen is naar voren gekomen dat er ook harddrugs verhandeld worden. Uit de zienswijze en de toelichting van de ondernemer is niet gebleken dat er een actief beleid is gevoerd om verkoop van harddrugs in het café te voorkomen. Ook heeft kroegbaas Willem Visscher volgens de gemeente niet aangetoond in de toekomst te kunnen garanderen dat er in zijn zaak geen (hard)drugs meer wordt gebruikt en/of verhandeld.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×