Douanebeambten doen metingen bij Naturalis

Komende dinsdag verrichten douanebeambten onder de ogen van het publiek, metingen bij Naturalis. De douane krijgt regelmatig goederen en souvenirs onder ogen die gemaakt zijn van dierlijke materialen zoals bot, ivoor of koraal. In veel gevallen is het verboden om dit soort producten in bezit te hebben of in Nederland in te voeren. Met het mobiele röntgenapparaat kan de douane de globale samenstelling van onbekend materiaal snel achterhalen bij de controle van de bagage van passagiers op Schiphol of in de haven van Rotterdam. Is een souvenir of lading verdacht, dan wordt deze in beslag genomen. Als het Douane Laboratorium de samenstelling niet kan achterhalen, volgt morfologisch en/of DNA onderzoek door het Expertcentrum Naturalis. Om de snelle screening van een onbekend souvenir op Schiphol te kunnen vergelijken met metingen aan bekend dierlijk materiaal, is een referentiebestand nodig. Hiervoor heeft het Douane Laboratorium contact opgenomen met het Expertcentrum Naturalis, dat zoveel mogelijk verschillende objecten uit de collectie ter beschikking stelt om te meten. Het doel is een grote database te creëren waarin de elementsamenstellingen van dierlijke producten zijn opgeslagen. Het Expertcentrum is de frontoffice voor vragen aan Naturalis van overheden en bedrijfsleven over biodiversiteit en soortherkenning. Dinsdag verrichten douanebeambten metingen aan dierlijk materiaal uit de Naturaliscollectie. Dat doen ze met de genoemde mobiele röntgenapparatuur, die ze op Schiphol en in de haven gebruiken. Het Naturalis Expertcentrum legt zoveel mogelijk verschillend dierlijk materiaal op tafel. Het publiek kan meekijken en vragen stellen tussen 11.00 en 16.00 uur.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×