Interactieve middag over wetenschap achter extreme durfals

Volgende week zondag vanaf 15.00 uur, staat de wetenschap achter extreme durfals en hun zintuigen centraal bij Naturalis. De aanwezigen staan stil bij de vraag hoe degenslikkers, vrijduikers, koorddansers en ijsmannen komen tot hun grensverleggende prestaties, en vragen zich af wat zij tijdens hun stunts ervaren. Het wordt een interactieve middag vol lezingen en experimenten. Wetenschapsjournalist Sander Voormolen van NRC Handelsblad sprak met durfals als diepzeeduikers en degenslikkers voor zijn boek IJzeren Wil, waarin hij op zoek gaat naar de wetenschap achter extreme prestaties. Rik Rösken vertelt over zijn passie: zo lang mogelijk onder water blijven met alleen zijn longen volgezogen met lucht. Wat doet dit `freediven’ met zijn lichaam, en hoe beïnvloedt hij zijn lichaam om het voor elkaar te krijgen? Psycholoog Frank Bakker (Vrije Universiteit) doet onderzoek naar het karakter van mensen die de grenzen van hun fysieke kunnen opzoeken. Evolutiebiologe Frietson Galis (Naturalis) interviewt de sprekers en helpt het publiek met het stellen van vragen. Bezoekers kunnen zelf proberen wat het met hun lichaam doet als ze hun adem inhouden en kijken of het verschil maakt wanneer zij hun hoofd onder water houden. Na afloop is er gelegenheid het boek IJzeren Wil aan te schaffen en te laten signeren door auteur Sander Voormolen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×