Ook de realisatie van studentenwoningen op de plek van de voormalige sociale dienst aan de Langebrug komt onder druk te staan als de kabinetsplannen doorgaan. (Foto: Chris de Waard).

Ontwikkeling Leidse Schans opgeschort

Syntrus Achmea Real Estate & Finance, de vastgoedbelegger achter de studentencampus Leidse Schans, heeft vandaag bekend gemaakt de ontwikkeling van 1900 studentenkamers langs de Lammenschansweg op te schorten. Reden is de afspraak in het regeerakkoord, waarbij een nieuw systeem wordt ingevoerd voor de berekening van de maximale huur. In plaats van het huidige puntensysteem wordt de maximaal redelijke huur straks berekend aan de hand van de WOZ-waarde. De huur mag dan niet meer dan 4,5% van die waarde bedragen. Door de beperkte WOZ-waarde van studentenwoningen zijn ze niet meer rendabel te verhuren. In sommige gevallen zou de huur dalen tot 80 euro per maand. Syntrus Achmea heeft berekend dat de maatregel leidt tot een huurdaling van circa 25%.

VVD-wethouder Pieter van Woensel (wonen) gaat er vanuit dat het kabinet de plannen aanpast en studentenwoningen van de maatregel uitzondert: “Dit kan gewoon niet”.

Studentenhuisvesters en studentensteden trekken gezamenlijk aan de bel bij het kabinet en hopen dat VVD-minister Blok van wonen een uitzondering zal maken voor studentenkamers. Hetzelfde probleem geldt overigens ook voor kamers in verzorgingstehuizen en goedkope starterswoningen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×