Nader onderzoek naar Leidse koopzondagen

De gemeente moet beter onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het winkelpersoneel als alle winkels voortaan elke zondag open mogen zijn. Dat adviseert de Commissie Beroep & Bezwaar en het college neemt dat advies ter harte. De gemeenteraad stemt er mee in, maar van de meeste partijen hoeft dat geen nieuw duur onderzoek te worden. Een literatuurstudie is voldoende, zo vond bijvoorbeeld PvdA-raadslid Robert-Jan van Ette die hoopt dat het onderzoek ertoe zal leiden dat de raad in meerderheid zal terugkomen op het eerder genomen besluit.

Wethouder Strijk (D66, economie) hoopt dat het er nu definitief van komt dat de winkels elke zondag opengaan.

Een meerderheid in de Leidse raad stemde begin dit jaar voor de verruiming en die meerderheid lijkt er nog steeds te zijn. Het onderzoek moet vooral voorkomen dat het besluit succesvol kan worden aangevochten. Bijvoorbeeld door de landelijke Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling die in meerdere gemeenten al naar de rechter stapte. Zo’n procedure lijkt inmiddels niet kansrijk meer, omdat het nieuwe kabinet het aan gemeenten wil overlaten of de winkels elke zondag open mogen. Het ’toerisme-criterium’ vervalt.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×