Leidse coffeeshops uurtje later open

8

Coffeeshops in Leiden gaan in de toekomst pas om 17.00 uur open. Ook mogen ze dan tot 23.00 uur openblijven in plaats van tot 22.00 uur. Het ‘afstandscriterium’ wordt niet meer gehanteerd. Dat is de afstand die tussen een coffeeshop en een middelbare school moet zitten. Die regel zou in Leiden voor zoveel problemen zorgen dat burgemeester Lenferink hem uit de verordening wil schrappen. Toepassen zou betekenen dat bijna alle Leidse coffeeshops de deuren zouden moeten sluiten. Alleen al de komst van het ROC ID College naar de Breestraat zou dan het einde betekenen voor coffeeshop Bebob in de Diefsteeg en ’t Leidseplein aan de Pieterskerkgracht.

Burgemeester Lenferink lichtte zijn plannen vanmiddag toe in Nieuws071 op Sleutelstad 93.7 FM.

Landelijk gaat een ingezetenencheck de wietpas vervangen. Die controle wordt in Leiden niet ingevoerd. Net als voor de wietpas geldt dat het de oplossing is voor een niet-bestaand probleem, vindt burgemeester Lenferink die zijn plannen vandaag aan de gemeenteraad stuurt: “We hebben in Leiden geen coffeeshoptoerisme”.

Van de 11 Leidse coffeeshops zijn er momenteel nog 10 in bedrijf. Coffeeshop GOA aan de Korte Mare is gesloten. Lenferink wil nog niet zeggen of GOA ooit weer opengaat. Hij verwacht bovendien dat het aantal coffeeshops in Leiden binnen enkele jaren is gedaald tot het gewenste aantal van acht. Minder wil hij ook niet: “Dan wordt de druk op de overgebleven coffeeshops te groot en krijg je overlast. bovendien maak je dan een paar mensen heel erg rijk, want de vraag blijft bestaan.”

Het bestuur van de Leidsche Vereniging van Cannabis Detailisten (LVCD) is blij met de plannen van Lenferink. “Het ‘Leidse model’ van goede samenwerking tussen ondernemers en gemeente heeft in de afgelopen tien jaar zijn vruchten afgeworpen. Wij zijn blij met het afschaffen van de wietpas, het ingezetenencriterium en de 350 meter afstand. Dit is als pure symboolpolitiek over de schutting bij gemeenten gegooid en in de praktijk onuitvoerbaar gebleken”, zegt voorzitter Jack Stikvoort van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. “Wij zijn dan ook erg blij met de ruimte voor lokaal maatwerk zoals is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord en ook met de heldere en vlotte invulling hiervan door de gemeente”.

Delen

8 reacties

 1. Een verkeerd signaal. De burgervader begeeft zich op hetzelfde gladde ijs als de wethouder van zorg en welzijn in de aanpak -of liever gezegd het ongemoeid laten van- het drugsgebruik onder jongeren.

 2. Mieke, je hebt gelijk.. het is hypocriet!
  aangezien alcohol toch nog de meest ongezonde en verslavende drug van allen is, pleit ik dat het alcoholbeleid gelijk getrokken wordt en daarmee ook slechts verkrijgbaar moet zijn tussen 17 en 23 uur!
  eerlijk is eerlijk!

 3. Alcohol is goed, een stevige borrel is een hartsterking en een opfrisser, comazuipen is spannend, een levercirrose is een interessante ervaring. Daar moet je dus niet aankomen. Cannabis is raar, vreemd en fout. Verbieden dus, hard optreden.

 4. Lomp en naïef zijn die politici. Of geef gewoon toe dat je de coffeeshops langzaam maar zeker wilt verbannen.
  Hoezo 8. Zullen we ook maar 8 cafés toestaan? Of 8 snoepwinkels/supermarkten (tegen obesitaskinderen, veel groter probleem dan blowende jongeren, maar daar moet het kuddevolk nog alert op gemaakt worden door overheid/media, zelf denken is er niet meer bij).

  Over de schooltijden. Je zou denken dat je ze juist beter open kan houden tijdens schooltijden, dan zitten de kinderen in de schoolbanken. Erna zijn ze vrij.
  Daarnaast pakte de Leidse jeugd vroeger gewoon de trein naar Den Haag tussen 9 en 16 uur om een blowtje te halen. School zat geen 100m, geen 200m maar 10 kilometer van deze coffeeshops af.

 5. Volgens mij zijn sommige mensen de jaren 60&70 vergeten zo dat zegt alles lekker doei!!!!!!!

 6. Maar goed ook, dat was niet bepaald 1 van de hoogtepunten uit de sociale geschiedenis van Nederland. Vrije sex, dope en anarchie. Je ziet wat er van is gekomen. Een verloren generatie.

 7. Niet mee eens gomarus nu is het alleen maar haat en nijd dat komt niet van toen, ik zeg lekker blowen kan geen kwaad teveel drank is meestal geweld.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline