Leidse coffeeshops uurtje later open

Coffeeshops in Leiden gaan in de toekomst pas om 17.00 uur open. Ook mogen ze dan tot 23.00 uur openblijven in plaats van tot 22.00 uur. Het ‘afstandscriterium’ wordt niet meer gehanteerd. Dat is de afstand die tussen een coffeeshop en een middelbare school moet zitten. Die regel zou in Leiden voor zoveel problemen zorgen dat burgemeester Lenferink hem uit de verordening wil schrappen. Toepassen zou betekenen dat bijna alle Leidse coffeeshops de deuren zouden moeten sluiten. Alleen al de komst van het ROC ID College naar de Breestraat zou dan het einde betekenen voor coffeeshop Bebob in de Diefsteeg en ’t Leidseplein aan de Pieterskerkgracht.

Burgemeester Lenferink lichtte zijn plannen vanmiddag toe in Nieuws071 op Sleutelstad 93.7 FM.

Landelijk gaat een ingezetenencheck de wietpas vervangen. Die controle wordt in Leiden niet ingevoerd. Net als voor de wietpas geldt dat het de oplossing is voor een niet-bestaand probleem, vindt burgemeester Lenferink die zijn plannen vandaag aan de gemeenteraad stuurt: “We hebben in Leiden geen coffeeshoptoerisme”.

Van de 11 Leidse coffeeshops zijn er momenteel nog 10 in bedrijf. Coffeeshop GOA aan de Korte Mare is gesloten. Lenferink wil nog niet zeggen of GOA ooit weer opengaat. Hij verwacht bovendien dat het aantal coffeeshops in Leiden binnen enkele jaren is gedaald tot het gewenste aantal van acht. Minder wil hij ook niet: “Dan wordt de druk op de overgebleven coffeeshops te groot en krijg je overlast. bovendien maak je dan een paar mensen heel erg rijk, want de vraag blijft bestaan.”

Het bestuur van de Leidsche Vereniging van Cannabis Detailisten (LVCD) is blij met de plannen van Lenferink. “Het ‘Leidse model’ van goede samenwerking tussen ondernemers en gemeente heeft in de afgelopen tien jaar zijn vruchten afgeworpen. Wij zijn blij met het afschaffen van de wietpas, het ingezetenencriterium en de 350 meter afstand. Dit is als pure symboolpolitiek over de schutting bij gemeenten gegooid en in de praktijk onuitvoerbaar gebleken”, zegt voorzitter Jack Stikvoort van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. “Wij zijn dan ook erg blij met de ruimte voor lokaal maatwerk zoals is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord en ook met de heldere en vlotte invulling hiervan door de gemeente”.

Leiden Coffeeshop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×