Leiden strijdt tegen komst Bleizo

7

De gemeente Leiden heeft er bij de provincie Zuid-Holland op aangedrongen om af te zien van de ontwikkeling van het Factory Outlet Centre Bleizo, op de grens van Zoetermeer en Bleiswijk. Eerder dit jaar maakte de regio ook in Holland Rijnlandverband al bezwaar, maar het provinciebestuur staat positief tegenover de komst van het outletentre.

Burgemeester Lenferink vreest grote negatieve gevolgen voor de binnenstad als Bleizo doorgaat. “Dat bleek eerder dit jaar ook uit het door de Kamer van Koophandel gehouden koopstromenonderzoek. Onze binnenstad krijgt dan een enorme knauw.” Hij hoopt dat Provinciale Staten vanavond niet instemmen met het voorstel van Gedeputeerde Staten.

Als er minder mensen in het kernwinkelgebied komen, is de gemeente bang dat ook de investeringsbereidheid wordt aangetast. Dat komt erg ongelegen nu Leiden volop bezig is met de opwaardering van een aantal winkelgebieden zoals de Aalmarkt, het stationsgebied, het Kooiplein en verschillende wijkwinkelcentra.

De gemeente Leiden wijst er op dat de ontwikkeling van Bleizo in strijd is met het detailhandelsbeleid van de provincie. Dat is er juist op gericht om de winkelfunctie van stads-, wijk- en dorpscentra te versterken. Bleizo, dat voor minimaal 50% regulier mode-aanbod krijgt, zou juist veel bezoekers van die bestaande centra afsnoepen.

De gemeente wijst het provinciebestuur erop dat de komst van Bleizo bovendien op het slechts denkbare moment komt. Door de aanhoudende crisis is er al veel leegstand van winkels op diverse plekken in de stad. Daar komen de gevolgen nog bij van de bezuinigingen die de komende jaren iedereen gaan treffen.

FOC Bleizo zal volgens de initiatiefnemers een miljoenenpubliek trekken dat voor 700 extra banen en nieuwe toestroom naar andere attracties en bestemmingen in de regio zorgt. Ook levert het FOC miljoenen reizigers voor het nieuwe vervoersknooppunt Bleizo. Met een vlotte aansluiting op de A12 ontstaat hierdoor een goede P+R gelegenheid en daarmee OV-ontsluiting van de regio.

Delen

7 reacties

  1. Zou je niet gewoon eens zorgen dat je eigen regio/centrumfunctie sterker word. Dat eeuwige gemits en gemaar en wel een steegje hier of niet een steegje daar…. Gaat allemaal nergens over. Wel een bordje aan de gevel, niet een bordje aan de gevel. Ondertussen word je links en rechts ingehaald……….

  2. Zulke winkelcentra buiten de steden kunnen de dood van stadscentra betekenen. Hiervan zijn in het buitenland veel voorbeelden. Ze leiden bovendien tot aantasting van de schaarse groene ruimte en tot meer autoverkeer. De provincie zou het daarom niet moeten toestaan. De gemeente Leiden mag echter wel iets meer haast maken met het opknappen van onder meer de Breestraat. Het is niet erg als daarvoor andere plannen even moeten wachten.

  3. De gemeente moet niet zo zeuren ze zien al jaren de terugloop van de binnenstad en nu er dan zo een centrum zou komen gaat men ineens piepen. Handel eerst zelf ipv kijken naar andere. Maak het voor ondernemers betaalbaar om een winkel te starten. Maak het voor bezoekers aantrekkelijker en makkelijker om te parkeren en met de auto te komen. De parkeertarieven zijn veel te hoog om mensen aan te trekken om naar de stad te komen, daarnaast is de diversiteit van winkelaanbod ten aanzien leidsche binnenstad en winkelhof (leiderdorp) gering. Misschien liggen hier wel de grootste struikel blokken waarom mensen niet meer de binnenstad in willen om te winkelen.

  4. Zolang ik en met mij vele anderen geen zin hebben om je de pleuris met je boodschappen en aankopen te slepen kies ik het liefste voor koopcentra waar ik het liefste met m,n auto tot in de winkel kan komen.

  5. Theo is lui en mist de beleving van een gezonde fietstocht. Grote spullen koopt je toch via internet. Leiden gaat alleen maar mooier worden!

  6. Kat-in-het-Bakkie op

    Ik ben blij met de komst van het nieuwe outlet centrum omdat ik dan ook eens dure merkkleding voor een betaalbare prijs kan krijgen. Ik hoop dat Bleizo gauw werkelijkheid wordt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline