Leidse onderzoeker ziet parallellen tussen 'Haren' en punk-beweging

Als de emotionele reacties de werkelijke gebeurtenissen ver overtreffen, dan is volgens antropoloog Erik Bahre sprake van morele paniek. Samen met studenten antropologie van de Universiteit Leiden onderzoekt hij het feestje in Haren eerder dit jaar dat volgens media zo ontzettend uit de hand liep; direct de eerste nuancering die Bahre in zijn onderzoek wil aanbrengen. “Toegegeven: er is iemand gewond geraakt en de Albert Heijn in zijn sigaretten kwijt, maar wij spreken veel mensen in Haren zelf die het ook best gezellig vonden.”

Media hebben volgens de antropoloog haast zonder uitzondering ingezoomd op de grote massa dronken jongeren die als in een rooftocht door het dorp trokken. “Alsof het tapijt onder de beschaving is weggetrokken”, aldus Bahre. Daarvan is wat hem betreft geen sprake.

In zijn onderzoek komt hij onder inwoners van Haren veel genuanceerdere beelden van de gebeurtenissen tegen. Hij zoekt de oorzaak van de spontane bijeenkomst in het Groningse villa-dorp niet in de sociale media alleen, maar in een combinatie van anti-autoritair gedrag, werkloosheid en een gebrek aan vertrouwen in (politiek) gezag. “Ik zie parallellen met de punk-beweging: jongeren komen bijeen zonder ideologie om wat lol te hebben en de gevestigde orde raakt in paniek: wat te doen?”

En net als toen verwacht Bahre nog een ‘Haren’. “De omstandigheden zijn niet zomaar weggenomen.” Deze week ronden de studenten hun onderzoek af, later ook de onderzoeker die van zijn bevindingen kond doet op de site van antropologie

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×