Mini-symposium over geschiedenis van pigmenten

De Chemie Historische Groep van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) organiseert in samenwerking met Museum Boerhaave op woensdagmiddag 19 december om 15.40 uur het Mini-symposium Koningsblauw en giftig groen: de kleurrijke geschiedenis van pigmenten. Publiek is van harte welkom. Kleurrijke materialen en chemicaliën spreken sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Op het grensvlak van kunst, wetenschap en ambacht hebben ze een veelzijdige geschiedenis. Nadat eeuwenlang dezelfde pigmenten waren gebruikt, deden in de 18de eeuw verschillende nieuwe pigmenten hun intrede. Dat leidde tot nieuwe uitdagingen voor de chemische wetenschap, de kunst, de geneeskunst en volksgezondheid. Aan de hand van twee voorbeelden komt die veelzijdigheid op dit mini-symposium aan bod. Brigitte Van Tiggelen (onafhankelijk onderzoeker, Mémosciences asbl, Louvain-la-Neuve), zal om 15.40 uur spreken over Prussian Blue – the Biography of a Chemical Object. Het blauwe pigment werd voor het eerst in 1704 gesynthetiseerd in een atelier van een kleurmaker. Deze stof werd breed toegepast, onder andere in fabricage, mineralogie en de geneeskunde.   Joost Mertens (onafhankelijk onderzoeker, Den Haag) sluit om 16.20 uur af met de voordracht Arseengroen en de opkomst van de volksgezondheid. Het groene pigment koperarseniet, in 1775 uitgevonden door Zweedse chemicus Karl Scheele, werd in de 19de eeuw verwerkt in tal van consumentenproducten, zoals snoepgoed, behang, lampenkappen en baljurken. Medici, chemici, farmaceuten, toxicologen zijn hiertegen in het geweer gekomen en hebben op die manier bijgedragen aan de opkomst van de openbare hygiëne en de forensische geneeskunde.  Het Mini-symposium wordt om 17.00 uur afgesloten met een borrel. De toegang is vrij.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×