Pas op voor sluipmoordenaar koolmonoxide

250 Keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof, onzichtbaar, reukloos en dodelijk: koolmonoxide is een sluipmoordenaar die in de donkere en koude dagen rond Kerst en Oud en Nieuw soms fataal de kop kan opsteken. We kruipen immers dicht bij elkaar, smeren onze huizen helemaal dicht en stoken de (gas)kachels nog eens lekker op. En precies dat gedrag is de boosdoener voor de verspreiding van koolmonoxide. Daarom: vier tips om veilig de feestdagen te vieren.

Tip 1: Let op signalen van koolmonoxidevergiftiging

Grieperig gevoel, lichte hoofdpijn, misselijk, overgeven en ontzettend moe? Het zijn symptomen van een (beginnende) koolmonoxide-vergiftiging. Mensen kunnen ook verward zijn, slaperig en een versnelde hartslag hebben. Zet direct deuren en ramen open of breng mensen, zo nodig, naar buiten, de frisse lucht in. Zet gasstellen uit en waarschuw een arts. 

TIP 2: Let op andere signalen van te veel aan koolmonixide

Is de vlam in de geiser of kachel niet blauw maar oranje? En: veel groter dan normaal? Of beslaan de ramen door waterdamp? Dan kan sprake zijn van van ‘onvolledige verbranding’ met koolmonoxide als schadelijk bijproduct. Oppassen geblazen dus.

Tip 3: Onderhoud gasstellen en schoorstenen

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Onderhoud dus de gasstellen en schoorstenen goed. Zorg dat er voldoende ventilatie is om het schadelijk gas af te voeren. Controleer op verstopte afvoeren (vogelnesten, bladeren) en smeer niet alle kieren in huis dicht. 

Tip 4: Schaf een melder aan

Net als rookmelders, zijn er koolmonodixemelders in omloop. De apparaten waarschuwen tijdig, mits ze goed zijn gemonteerd. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing hoe en precies waar de melders te monteren.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×