Bultrugklachten aan vooravond ontleding

Naturalis zal morgen beginnen met de ontleding van het karkas van de bultrug Johannes. De walvis, die woensdag aanspoelde op zandplaat De Razende Bol, zal versleept worden naar het nabij gelegen Texel, alwaar deskundigen men hun werk zullen beginnen. Dit meldde René Dekker van het Naturalis Biodiversity Center vandaag in Nieuws071. Met het onderzoek kan veel geleerd worden over bultruggen, vertelt Dekker. Tot 2003 werd er nog nooit een dergelijke walvis gesignaleerd in Nederland, maar sinds die tijd al meerdere. Johannes is de zesde van zijn soort die door Naturalis onderzocht zal worden. Hij overleed zondag, nadat hij enkele dagen levend op de zandplaat lag.

Willem de Gelder belde in Nieuws071 met dierenactiviste Lenie ’t Hart en walvisexpert René Dekker van Naturalis over de bultrug Johannes.

Wat er met de botten van de bultrug zal gebeuren is nog niet bekend. Mochten ze ten toon gesteld worden in Naturalis zal dierenactiviste Lenie ’t Hart van Zeehondencentrum Pieterburen in ieder geval niet komen kijken. De oprichtster van de zeehondencrèche in het Groningse plaatsje vind dat er veel mis is gegaan in de besluitsvorming rondom het lot van de walvis. Op Twitter noemde zij werknemers van Naturalis ‘lijkenpikkers’. Ze heeft spijt van deze uitspraak, maar ze vind wel dat het museum geen rol had moeten spelen bij de besluiten over Johannes. Volgens de dierenactiviste had er een bredere groep aan tafel moeten zitten.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×