Vuurwerk verboden bij winkelcentra

5

Vanmiddag gaf burgemeester Lenferink bij drogisterij Etos op het Kooiplein het startsein van een campagne die mensen er op moet wijzen dat het in Leiden verboden is om vuurwerk af te steken op plekken waar dat voor schade of overlast kan zorgen. Het verbod staat al langer in de algemene plaatselijke verordening, maar dit jaar wil de gemeente het ook actief gaan handhaven. Op overtreding staat zelfs een gevangenisstraf van maximaal twee weken.

Burgemeester Lenferink over de strengere aanpak van het afsteken van vuurwerk op plekken waar dat niet is toegestaan.

Het verbod op het afsteken van vuurwerk geldt voor bijvoorbeeld winkelcentra, portieken en plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Ook is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken als er schade kan ontstaan aan goederen of gebouwen en ook mogen dieren er geen last van hebben. Lenferink denkt het verbod daarom volgend jaar uit te breiden naar parken in de stad.

Delen

5 reacties

 1. Kijk! "Ook dieren mogen er geen last van hebben".
  Dat is een stap in de goede richting. Toch nog enig effect van onze jarenlange strijd om vuurwerk te beperken in tijd (alleen op oudejaarsdag) en plaats (niet in parken).

  Volgend jaar weer een stap verder? Zodat oudere mensen en astmapatiënten er minder last van hebben? Om maar te zwijgen van de milieuschade.

  Of meteen maar inzetten op een gemeentelijk vuurwerk?

 2. we zijn 364 dagen per jaar bezig om het milieu zo min mogelijk te belasten en dat knallen we in 1 dag weer weg!

 3. kan het vuurwerk niet helemaal worden verboden of verbannen naar gedoogzones buiten de woonwijken?
  het is te idioot voor woorden dat ik in mijn eigen huis geen moment rust heb op 31 december!
  en elk jaar worden de knallen weer harder en aggressiever!

  hoeveel schade moeten we nog lijden en hoeveel ledematen nog worden afgerukt voor dat we eindelijk stoppen met die waanzin?

  maak de jaarwisseling weer gezellig! Dus weg met het vuurwerk!

 4. Per wijk een goed gemeentelijk vuurwerk en verder alle vuurwerk verbieden (of één supershow als op 3 oktober). Werkt in bijvoorbeeld Indonesië heel goed. Waarom ogen en handen (vaak ook nog van mensen die niets afsteken, maar alleen maar op de verkeerde plaats staan/lopen) riskeren?
  Onze hond schrikt zich nu al een ongeluk van de (illegale) knallen ’s avonds.

 5. Wat goed dat er vanaf nu gehandhaafd wordt opdat ""mens, dier en goederen niet in gevaar gebracht worden". In bijvoorbeeld Parijs betaal je overigens 38 euro boete als je ook maar iets afsteekt ivm brand en gewonden. Dit heeft geen enkele connotatie met vertrutting of er mag ook helemaal niks meer, maar met gezond verstand. Er is een siervuurwerk om je aan te vergapen. Geen boum boum. Knal, haaa heb ik lekker gedaan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline