Klein, kleiner, kleinst: universiteit krijgt 35 miljoen voor nanotechnologie

Universiteit Leiden en TU Delft hebben ruim 35 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar nanotechnologie: technologische toepassingen op atomair niveau. Joost Frenken, hoogleraar natuurkunde verbonden aan het Centrum voor Ultramicroscopie, gaat met een deel van het bedrag onderzoek doen naar wrijving. ‘Berekeningen tonen aan dat wij elk jaar vier procent van ons Bruto Nationaal Product (BNP) kwijt zijn aan wrijving’, aldus de onderzoeker. Andere toepassingen ziet Frenken in processortechnologie waarin al verbindingen van honderd atomen breed zijn en in de toekomst zelfs van enkele tot een atoom dik. ‘Het belang van nanotechnologie is vergelijkbaar met die van de computer veertig jaar geleden.’

Advertentie

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×