Vier eeuwen Arabische taal en cultuur in Leiden

Vierhonderd jaar leerstoel Arabische taal en cultuur heeft tastbare sporen achtergelaten in het Leidse straatbeeld. De leerstoel is niet de oudste, maar wel een van de eerste aan de Universiteit Leiden. Het Arabisch werd bestudeerd om de bijbel beter te begrijpen. Hebreeuws studeerde en doceerde men al, logischerwijs verlegde wetenschappers ook de aandacht naar de ‘omliggende’ taal: Arabisch. Bijbelse belangstelling en een levendige textielhandel tussen Leiden en het Midden-Oosten deed de Universiteit en de gemeente in 1612 besluiten de leerstoel in te richten. Die Leidse belangstelling voor Arabische taal en cultuur is terug te vinden in onder meer het gemeentehuis. In de gevel zijn in de zeventiende eeuw halve manen verwerkt. De Geuzen, broertjes dood aan de katholieke overheersing van de Spanjaarden, bogen nog liever voor de islamitische sultan dan voor de paus. Zij wisten dat de moslims toen veel toleranter tegenover andere religies stonden dan de katholieke kerk. Met Pasen is het mogelijk om onder leiding van een gids meer islamitische sporen in Leidse gevels en gebouwen te onderzoeken. Meer weten? Bezoek dan de site die over het 400-jarig jubileum is ingericht.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×