Groene toekomst Oostvlietpolder blijft onzeker

Er zijn zowel bij de provincie als bij de gemeente Leiden partijen die het schrappen van de mogelijkheid om een bedrijventerrein te bouwen in de Oostvlietpolder bewust traineren. Dat zei secretaris Hans Pieters van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) afgelopen middag in de uitzending van Nieuws071 op Sleutelstad FM. Bij de gemeente Leiden zou er inmiddels geen ambtenaar meer aan het dossier werken, terwijl daar alle reden toe is. Eerder deze week besloot de provincie namelijk opnieuw om het bedrijventerrein niet te schrappen uit de Provinciale Structuurvisie. Daardoor kan Leiden het bestemmingsplan niet aanpassen en blijft bebouwing in de toekomst mogelijk.

Audiofragment: D66-raadslid Jeffrey van Haaster en VVO-secretaris Hans Pieters uiten hun zorgen over het definitief groen houden van de Oostvlietpolder.

De provincie stelt als voorwaarde voor het schrappen van het bedrijventerrein dat Leiden samen met de regio alternatieve locaties vindt voor bedrijventerreinen. Die gesprekken zijn (al heel lang) gaande, maar overeenstemming is er nog niet.

De eerstvolgende mogelijkheid om het bedrijventerrein definitief onmogelijk te maken is pas over een jaar als de provincie de plannen weer herziet. Dat is vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. De VVO vreest dat een toekomstig college zomaar weer zou kunnen kiezen voor bedrijven in de polder. Ook D66 Leiden wil persé dat de zaak voor de verkiezingen in 2014 is geregeld. De partij heeft daarom een spoeddebat aangevraagd om duidelijkheid te krijgen over de voortgang.

D66-raadslid Jeffrey van Haaster wil dat Leiden over een maand begint met werken aan een groen bestemmingsplan voor de polder. Zo’n procedure duurt zomaar zes en misschien wel negen maanden. Als de provinciale en gemeentelijke procedures parallel lopen, kan de groene toekomst voor de OVP nog voor de volgende raadsverkiezingen een feit zijn. VVD-wethouder Van Woensel heeft tot nu toe steeds gezegd dat dat niet kan. De provincie zou Leiden een ‘aanwijzing’ kunnen geven voor het bedrijventerrein als Leiden in strijd met de vastgestelde structuurvisie handelt. Van Haaster ziet dat wel als een risico, maar wil desondanks dat Leiden nu snel die richting kiest.

Het spoeddebat wordt waarschijnlijk gehouden tijdens de raadsvergadering van 14 februari.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×