Science Café “Vaccinatie: noodzaak of luxe?”

Op dinsdag 12 februari staat het Science Café Leiden in het teken van “Vaccinatie: noodzaak of luxe?” Een inenting of vaccinatie wordt tegenwoordig in grote mate toegepast tegen infectieziektes. Verzwakte ziekteverwekkers, vaccins, worden ingespoten om het lichaam aan te zetten tot actieve afweer of immunisatie. Is dit echter altijd noodzakelijk of is het eerder een luxe geworden?

Als jager-verzamelaar had de mens alleen maar last van infectieziekten afkomstig van dieren. Na het ontstaan van grotere leefeenheden ontstonden er ook infectieziekten die van mens op mens kunnen worden overgedragen. In de geschiedenis van de mens komen vanaf dan momenten voor van massale sterfte door infectieziekten, zoals de pest, de pokken  en de cholera.

Op dit moment komen in geïndustrialiseerde landen infectieziekten dankzij riolering, schoon drinkwater en vaccins veel minder voor. De spreker van deze avond is Prof. dr. Ben van der Zeijst, een moleculair bioloog met een fascinatie voor virussen, bacteriën en vaccins. Hij gaf leiding aan veel vaccinonderzoek en is emeritus  hoogleraar Vaccins en Vaccinatie aan het LUMC.

De bijeenkomst begint om 19.40 uur met muziek van singer – songwriter Fabian. Prof. dr. Van der Zeijst neemt het woord om 20.00 uur. De locatie is wederom Scheltema. De toegang is vrij en aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op www.sciencecafeleiden.nl.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×