Gele kliko voor frituurvet

Ze zijn nog niet zo bekend als de glasbak en de papierbak, maar de gele kliko voor frituurvet is aan een stille opmars bezig. Jarenlang werd geadviseerd: giet je gebruikte olie in een afsluitbare plastic fles of kartonnen (melk)pak en gooi de verpakking vervolgens in de vuilnisbak. Maar sinds een aantal jaar is hergebruik het motto. Van al deze resten kan biobrandstof worden gemaakt. Bij de horeca wordt 98% al ingezameld en hergebruikt, nu wordt geprobeerd de consumenten daarbij te betrekken. Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën ondersteunt de inzameling met een campagne. In Amsterdam en Den Bosch zijn pilotprojecten gestart.

 

Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën zamelt zelf geen materiaal in. “Alle resten van kookolie en en ook jus zijn herbruikbaar voor biobrandstoffen,” meldt een medewerker aan de telefoon. “Het gaat niet alleen om de inhoud van de frituurpan, je kunt ook een fles in de keuken zetten waarin je steeds kleine resten met olie en jus doet.” Meer informatie over inzamelpunten in Leiden www.frituurvetrecyclehet.nl.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×