VVD-kamerlid Barbara Visser bracht maandag een werkbezoek aan Leiden. De lokale VVD-fractie had haar uitgenodigd om een aantal zaken onder de aandacht te brengen die in Leiden spelen. Aansluitend sprak ze tijdens het politiek café dat de VVD organiseerde in De Branderij. (Foto: Chris de Waard).

VVD blij met strengere aanpak Leidse krakers

De VVD Leiden is blij dat de politie in Leiden sinds kort strenger optreedt tegen krakers. Sinds in oktober 2010 de Kraakwet van kracht werd, is kraken strafbaar, maar in praktijk hadden krakers in Leiden vaak vrij spel. Alleen als ze op heterdaad werden betrapt, werd er ingegrepen. Tot twee weken geleden. Toen ontruimde de politie het voormalige kantoorpand van het Leidsch Dagblad aan de Rooseveltstraat, terwijl de krakers daar al enkele uren zaten. Raadslid Frederik Zevenbergen hoopt dat de politie die lijn voortzet en het begrip ‘heterdaad’ oprekt.

Audiofragment: Chris de Waard sprak met VVD-ers Barbara Visser, Frederik Zevenbergen en Paul Laudy over kraken, scheefwonen, maximale huur en het staken van leefbaarheidsprojecten door woningbouwcorporaties.

Bij een werkbezoek, afgelopen maandag, van VVD-kamerlid Barbara Visser stond ook een bezoekje op de agenda aan ‘De Multiplex’. Dat is de gekraakte flat tegenover het station. De VVD-delegatie bleek er niet welkom. Fractievoorzitter Paul Laudy gaat er vanuit dat de Multiplex binnen afzienbare tijd ontruimd zal worden. De gekraakte kantoorflat hoort bij het zogenaamde ‘Rijnlandblok’ in het stationsgebied en dat is het eerste deelproject dat herontwikkeld gaat worden. De Leidse gemeenteraad besloot eind 2010 dat gemeentelijke panden niet worden ontruimd voor leegstand. Nu er concrete plannen zijn voor het pand, kan ontruimen dus ook volgens dat Leidse beleid.

Andere zaken die na afloop van het werkbezoek aan de orde kwamen tijdens het politiek café van de VVD Leiden waren scheefwonen, de studentencampus en leefbaarheidsprojecten die worden gefinancierd door woningbouwcorporaties.

Scheefwonen

Gemeenten moeten volgens VVD-kamerlid Visser veel minder sociale huurwoningen bouwen. Er zijn in Nederland namelijk veel meer van zulke woningen dan dat er mensen zijn die er recht op hebben.

4,5% huur

In het regeerakkoord is afgesproken dat verhuurders maximaal 4,5% van de WOZ-waarde van een woning als huur mogen vragen. Vooral voor goedkope studentenwoningen heeft dat desastreuze gevolgen. De te bouwen studentencampus ‘De Leidse Schans’ (goed voor 1800 studentenwoningen en 200 startersappartementen) staat ‘on hold’ omdat ontwikkelaar Synstrus/Achmea er door de maatregel geen brood meer in ziet. Met de opbrengst moeten pensioenen worden betaald en 4,5% rendement is daarvoor veel te laag. Dat moet volgens de projectmanager van het bedrijf zeker 8% à 9% worden. Volgens kamerlid Visser komt minister Blok binnen drie weken met aanpassingen op het voorstel. Naar verwachting pakken die goed uit en komt de campus er gewoon.

Leefbaarheidsprojecten

Woningbouwcorporaties klagen steen en been dat ze te weinig geld hebben om de nodige investeringen te doen in de sociale huursector. Maar ondertussen geven ze jaarlijks miljoenen uit aan leefbaarheidsprojecten in wijken. Dat moet afgelopen zijn, aldus Visser. De Leidse fractievoorzitter van de VVD, Paul Laudy, is het daar roerend mee eens. “Als er meer marktconform gebouwd gaat worden, komt er vanzelf meer geld beschikbaar voor de leefomgeving”.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×