Lange celstraffen voor daders vrijheidsberoving

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 25-jarige Amsterdammer en een 27-jarige man uit Lelystad veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor de vrijheidsberoving en bedreiging van vier personen op een plezierboot in Leiderdorp. De Amsterdammer kreeg drie jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk en de man uit Lelystad vier jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Op 27 juli 2012 werden op de Zijldijk in Leiderdorp de vier passagiers onder bedreiging van een vuurwapen van boord geduwd en moesten ze hun mobiele telefoons inleveren. Vervolgens werden ze op hun knieën gedwongen, waarna hun handen en voeten werden vastgetaped.

De slachtoffers moesten vervolgens alle vier plaatsnemen in de auto van een van hen. Ze kregen van de daders te horen dat het niet om hen ging en dat ze vooral geen aangifte moesten doen bij de politie, omdat ze hen dan zouden weten te vinden. Op dat moment was de politie al gewaarschuwd door een getuige. De agenten waren snel ter plaatse en vonden de vier slachtoffers in de auto. Daarnaast zat een man geknield en met zijn handen op zijn hoofd. Hij werd aangehouden. Het bleek om de 25-jarige Amsterdammer te gaan. De twee verdachte was gevlucht maar kon later worden aangehouden.

Beide daders hebben tijdens de verhoren bij de politie en tijdens de rechtszaak geen openheid van zaken gegeven. Het is dan ook niet bekend wat hun bedoeling was. Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie dat dit voor de slachtoffers extra beangstigend is omdat zij niet weten of er een kans is dat de verdachten hen nog eens op komen zoeken.

De straf is nagenoeg gelijk aan de eis van het OM twee weken geleden. De officier had tegen de man uit Lelystad vier jaar onvoorwaardelijk geëist in plaats van de door de rechtbank opgelegde vier jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×