Leidenaren vinden mogelijk binnen 25 jaar buitenaards leven

Leidse sterrenkundigen geloven dat het binnen 25 jaar mogelijk is om buitenaards leven te ontdekken, zonder dat daar een ruimtemissie voor nodig is. Samen met collega’s uit andere steden zijn enkele werknemers van de Sterrenwacht bezig met het onwikkelen van een nieuwe technologie. Met zogenaamde flux-telescopen zal men beter kunnen zien of op sterren en planeten zuurstof te vinden is, wat zou wijzen op de aanwezigheid van leven. 

Audiofragment: In Stud071 sprak Willem de Gelder met Rudolf Le Poole van de Sterrenwacht, die uitleg kwam geven over de nieuwe technologie.

Een belangrijk project is het bouwen van een nieuwe telescoop, die de naam ‘Extremely Large Telescope’ zal krijgen. Deze naam is toepasselijk, omdat de telescoop maarliefst 39 meter lang zal zijn. De grootste telescopen op dit moment zijn tien meter. Met de telescoop is bijna het einde van het universum te zien, als er maar genoeg licht aanwezig is.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×