Leidse studenten deden onderzoek naar watermanagement in de Filipijnen

Veertien Nederlandse studenten reisden in januari af naar de Filipijnen. Daar volgden ze, samen met veertien Filipijnse studenten, de internationale cursus “Water en Watermanagement”. De Universiteit Leiden was ook vertegenwoordigd, onder andere door Jowieke Larooij en Channa van Leijsen van de studie Culturele Antropologie. In Stud071 vertelden ze over het onderzoek, het veldwerk en hun ervaringen. 

Audiofragment: In Stud071 vertelden Jowieke Larooij en Channa van Leijsen over hun studiereis naar de Filipijnen.

Een van de meest bijzondere bevindingen had te maken met rijst. “Volgens mij hebben we allemaal onderschat wat het belang van rijst is. Water en rijst horen daar bij elkaar”, vertelt Channa. Studiegenote Jowieke vond de praktijkervaring ook erg waardevol. “Onderzoek doen met mensen vanuit verschillende studies en culturen is enorm leerzaam.”

Naast cultureel antropologen waren ook onder andere biologen, politicologen, taalwetenschappers, ingenieurs en bedrijfskundigen vertegenwoordigd. De kruisbestuiving van de diverse studies heeft bijgedragen aan de resultaten van het onderzoek. “Het voordeel is dat je zaken van verschillende kanten kunt bekijken”, zegt Jowieke. “Het kan een aanvulling op elkaar zijn, maar soms kom je ook dingen tegen die niet aansluiten. Dat maakt het interessant.” 

Ook het samenwerken met de Filipijnse studenten is goed verlopen. “In het begin was het even aftasten. Ze hebben toch een andere manier van werken”, vertelt Channa. “Uiteindelijk is het in alle groepjes heel goed gegaan.” 

Om een beeld te vormen van de problematiek woonden de studenten lezingen bij. Ook bezochten ze organisaties om informatie te verzamelen. Daarna werd er in groepjes veldwerk gedaan. De resultaten zijn gebundeld in een rapport. Dit verslag wordt medio maart gepubliceerd door de Universiteit Leiden. 

Op de studentenwebsite van de Universiteit Leiden is meer te lezen over de bijzondere studiereis. 

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×