Een impressie van de nieuwe Waaghoofdbrug die de Aalmarkt gaat verbinden met de Stille Rijn.

Aalmarkt en deel Stille Rijn autovrij

De Aalmarkt wordt tussen De Waag en de Stadsgehoorzaal autovrij gemaakt. Ook aan de overkant van het water, op de Stille Rijn, verdwijnt het blik voor een deel van straat. Dat geldt ook voor het eerste stuk van de Lange Mare, tussen de Haarlemmerstraat en de Van der Werffstraat. Auto’s zijn daar in de toekomst alleen nog welkom tussen bepaalde tijden. Enkele invalidenparkeerplaatsen op de Stille Rijn worden verplaats naar de Lange Mare.

Door het verder autoluw maken van dat deel van de binnenstad wil de gemeente het winkelgebied aantrekkelijker maken. Tussen de Aalmarkt en de Stille Rijn komt een nieuwe brug die de eveneens nieuwe steeg die tussen de Breestraat en de Aalmarkt komt, via de Stille Rijn gaat verbinden met de Haarlemmerstraat. Voor die nieuwe winkelsteeg moet in ieder geval het rijksmonument Breestraat 68 worden gesloopt.

De nieuw aan te leggen brug vervangt de bestaande Waaghoofdbrug en wordt zes meter breed. Hij wordt in een s-vorm aangelegd. Op die manier wint de brug aan lengte, waardoor de onderdoorvaarthoogte voldoende is, zonder dat de brug zelf te steil wordt voor fietsers en bijvoorbeeld rollator- en rolstoelgebruikers.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×