Minister Blok: Corporaties houden geld voor investeringen

0

Corporaties moeten niet zeuren maar bouwen. Het zegt het vanmiddag niet letterlijk, maar minister Blok (Wonen) is stellig: woningcorporaties houden meer dan voldoende geld over om in woningbouw te investeren. Een brief met de financiële onderbouwing van die bewering ligt sinds enkele dagen bij de Tweede Kamer. Blok bezocht afgelopen middag op uitnodiging van de Leidse bouwwethouder Van Woensel een werkbezoek aan Leiden. Daar kreeg hij een rondleiding door de nieuwbouwwijken Groenoord en Nieuw Leyden.

Audiofragment: Minister Stef Blok (VVD, wonen) wandelde vanmiddag door Leiden. Onderweg werd hij bijgepraat door de woningcorporaties die zich zorgen maken over de uitwerking van het woonakkoord, waarbij de corporatie de komen jaren 1,7 miljard aan verhuurdersheffing moeten afdragen aan het rijk. Geld dat niet in woningbouw gestoken kan worden.

Wethouder Van Woensel maakte van de gelegenheid gebruik om de Leidse zorgen over het woonakkoord bij de minister onder de aandacht te brengen. Dat akkoord heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat de bouw van studentencampus De Leidse Schans is zekergesteld, maar Van Woensel is er wel positief over. Minder positief is Ymere. De corporatie overweegt de investeringen met de helft of zelfs tot een derde terug te schroeven als verhuurdersheffing die corporaties moeten gaan betalen ongewijzigd doorgaat. Het gaat daarbij om honderden miljoenen. Volgens Pieter de Jong, lid van de Raad van Bestuur van Ymere, verkeert de minister in een ontkenningsfase: “Maar dat hoort bij het ministerschap. Je gaat niet zeggen dat je eigen beleid toch niet zo goed is”.

Ymere hoopt dat Blok de verhuurdersheffing nog aanpast. Volgens Pieter de Jong van die corporatie zijn er met name twee opties waarmee de corporaties geholpen zouden zijn. Een tijdelijke BTW-vrijstelling als compensatie voor de verhuurdersheffing of de bezuiniging over meer jaren uitsmeren.

Delen
Schemerstad

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.