Decaan Geesteswetenschappen Wim van Den Doel (Foto: Universiteit Leiden)

Promovendus moet weg om plagiaat

Een promovendus van de Universiteit Leiden is ontslagen omdat hij plagiaat heeft gepleegd. Zelfs na een tweede kans oordeelde een speciale integriteitscommissie dat de man zijn proefschift niet mag afmaken.

Volgens de ‘commissie wetenschappelijke integriteit’ gebruikte de promovendus ‘data’ die hij letterlijk had overgeschreven. Het ging daarbij bijvoorbeeld om filmrecensies. Wel oordeelde de commissie dat zijn analyse origineel was. Het overschrijven was echter zo ernstig van aard dat er wel degelijk sprake was van plagiaat.

Volgens decaan Geesteswetenschappen Wim van den Doel laat dit wel zien dat het systeem goed werkt. “Het is een op zichzelf staand incident, maar we hebben wel de procedures aangescherpt de afgelopen jaren. Die blijken dus te werken.”

De promovendus heeft zijn excuses aan de commissie aangeboden, maar een derde kans zit er niet in. “Het is uitgesloten dat hij met dit proefschrift nog verder kan in Leiden”, vertelt Van den Doel.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×