Het Nabije Oosten tijdelijk dicht

De afdeling het Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden gaat een maand dicht. Vanaf donderdag 21 maart worden de deuren voor het publiek gesloten, omdat het museum er een grondige facelift gaat uitvoeren. Het nieuwe ontwerp kent een frisse vormgeving, duurzame materialen en een onconventionele verhaallijn die verhalen over de collectie combineert met de verzamelgeschiedenis van het museum, tot in het heden. De vernieuwde zalen zijn te bewonderen vanaf 27 april. De huidige afdeling `Nabije Oosten` uit 2001 is aan vervanging toe.

Er is momenteel geen plaats om de aanwinsten van de afgelopen jaren te laten zien. Ook zijn er nieuwe inzichten over het Nabije Oosten en over tentoonstellen in het algemeen. Bij de vernieuwing van de afdeling is gekozen voor een opvallende invalshoek. Niet alleen het archeologische verhaal van de collectie komt aan bod. Ook is er aandacht voor de -soms verrassende- manieren waarop de voorwerpen uiteindelijk in het museum terecht kwamen, veelal via Nederlandse wetenschappers, verzamelaars en avonturiers. De term `oude Nabije Oosten’ behelst het gebied van Turkije tot en met het Arabisch schiereiland en van Libanon tot Afghanistan. De collectie van het museum telt meer dan 18.000 voorwerpen en beslaat een zeer groot tijdsbestek: van een dertienduizend jaar oude stenen beitel en een buste van een koning uit de 22ste eeuw voor Chr., tot verfijnd glaswerk uit het begin van onze jaartelling. De vernieuwing van de afdeling wordt mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×