Stolker: 'Studenten moeten vlotter door studie'

Deze week werd bekend dat studenten ook na hun eerste jaar te maken gaan krijgen met een bindend studieadvies. De universiteit Leiden is de eerste die daar mee gaat beginnen. Voortaan moeten studenten zowel in het eerste als tweede jaar 45 van de 60 studiepunten halen. Vanaf volgend jaar gaat de regel gelden voor nieuwe studenten.

Als je minder dan dat benodigde aantal punten haalt, word je weggestuurd. “We hopen vooral dat het studenten aanspoort sneller hun studie af te maken”, vertelt Carel Stolker, sinds enkele weken de nieuwe rector van de universiteit. Het hele interview met Stolker vind je onderaan het artikel. De universiteit merkt dat studenten het eerste jaar het tempo wel op peil houden, maar dat bij sommige studenten het tempo daarna snel afneemt. De nieuwe regels moeten dat voorkomen.

Jet Bussemaker, minister van onderwijs, liet deze week weten universiteiten de ruimte te geven om met deze maatregel te gaan experimenteren. Net als toen in 1997 het bindend studieadvies op tafel kwam, is Leiden nu ook de eerste universiteit die met de nieuwe speelruimte gaat experimenteren.

Audiofragment: Chris de Waard interviewt rector Carel Stolker

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×