Vlinders van Kawasaki bij Naturalis

Vanaf volgende week vrijdag is een deel van de grootste en meest volledige collectie apollovlinders ter wereld te bezichtigen bij Naturalis Biodiversity Center. De collectie bestaat volledig uit vlinders van het geslacht Parnassius, in de volksmond apollovlinder genoemd. Alle 44 bekende soorten staan zij aan zij. Een schenking die Naturalis vorig jaar van de erven van de Japanner Yuichi Kawasaki ontving, maakte de al aanwezige collectie van Curt Eisner compleet. Deze schenking vormt de aanleiding tot de tentoonstelling, die tot 1 september te bewonderen is. In de Schatkamer liggen de vlinders in de laden waarin zij ook in de wetenschappelijke collectie opgeslagen zijn. Soms is het verschil tussen soorten alleen maar door een microscoop zichtbaar. Het krachtige, herkenbare patroon van de vlinder, de rode vlek met zwarte rand op een overwegend witte vlindervleugel, is onderdeel van het `Kimonomion’ van kunstenares Els Hunia en vormt het speelse decor van de tentoonstelling. Apollovlinders komen van het middelgebergte tot ver boven de boomgrens voor, in Azië zelfs tot op 5000 meter hoogte. Er zijn drie Europese soorten en twee Noord-Amerikaanse, de rest komt in Azië voor. Daar leven vele soorten op vrijwel kale puinhellingen ver boven de boomgrens, waar hun voedsel schaars is. Het zwarte lichaam en de donkere beharing op de basis van de vleugels zorgen ervoor dat de vlinders na de ijskoude nacht weer snel opwarmen in de zon. De rupsen zijn zwart met oranjegele stippen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×