Na 30 april kan de gemeente het nieuwe officiële portret van Koning Willem-Alexander downloaden van de website van het Koninklijk huis. (Foto: RVD / Frank van Beek).

Gemeente gaat portret nieuwe koning downloaden

Op 30 april vindt in Amsterdam de troonswisseling plaats. Na de inhuldiging van Willem-Alexander zitten alle gemeentehuizen en andere overheidsinstellingen daardoor met een verouderd portret van het staatshoofd. Daar heeft het Koninklijk Huis iets op gevonden. Op de website koninklijkhuis.nl komt een portretfoto van Willem-Alexander te staan. In hoge resolutie zodat gemeenten hem kunnen uitprinten en inlijsten. Of het in Leiden bij dat printje blijft is nog de vraag. Beatrix heeft nu een sculptuur in de Burgerzaal. Burgemeester Lenferink sluit niet uit dat Leiden ook zoiets laat maken voor het nieuwe staatshoofd.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink over de plek van het portret van het staatshoofd.

De VVD in Leiden vindt dat niet genoeg. Die partij dient binnenkort een voorstel in om de Raadzaal van een portret van Willem-Alexander te voorzien. In veel gemeentehuizen is dat de plek waar het portret van het staatshoofd hangt. In Leiden niet. Volgens burgemeester Lenferink heeft het er ook nooit gehangen en is er in de zaal geen logische plek om dat alsnog te doen.

Het officiĆ«le portret van Beatrix heeft in Leiden sowieso een bijzondere plek. Het hangt op de kamer van de secretaresse van de burgemeester. Voorheen hing het meestal in de collegekamer, maar niet alle Leidse wethouders waren daarvan gecharmeerd. “Ik heb het een paar keer teruggehangen, maar dan haalden sommige wethouders het weer weg”, aldus Lenferink die die strijd nu kennelijk heeft opgegeven.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×