PvdA: Gemeente moet beslagvrije voet respecteren

Mensen met schulden houden soms te weinig geld over om van te leven. Dat komt omdat ze vaak meerdere schuldeisers hebben die beslag leggen op het loon of de uitkering. Die schuldeiser weten lang niet altijd van elkaars bestaan en zo kan het voorkomen dat de zogenaamde ‘beslagvrije voet’ niet wordt gerespecteerd. Iedereen heeft recht op een inkomen van minimaal 90% van de bijstandsnorm. Doordat er nog geen landelijk register is, gaat dat vaak fout.

Audiofragment: Anna van den Bogaard wil dat de gemeente Leiden mensen goed informeert over de beslagvrije voet.

“Mensen houden daardoor soms maar enkele tientjes per maand over om van te leven en duiken zo onder het bestaansminimum,” aldus PvdA-raadslid Anna van den Bogaart die er vragen over heeft gesteld aan het college van B en W. Van den Bogaard wil dat de gemeente mensen goed informeert. Bijvoorbeeld via de Stadsbank. Ook moet de gemeente er in elk geval zelf voor zorgen dat de beslagvrije voet altijd in acht genomen wordt als de gemeente zelf bij iemand beslag legt.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×