Pierre Cortenraad vertelt over zijn regiedebuut 'Vrede' bij theater Imperium (foto: Gerry van Bakel)

Cultuur071 over de cultuurweken, hofjesconcerten en het thema van de Optocht

Studiogast vandaag is Bernadette Drenth en als dan net de algemene ledenvergadering is geweest waar het thema van de 3 oktoberviering is bekendgemaakt, wet Bernadette daar natuurlijk wel wat over te vertellen. “Eindelijk kan ik openlijk spreken over waar ik mee bezig zijn. Wij beginnen al in november met nadenken en overleggen over de optocht van volgend jaar. En omdat het nu zo leuk staat 31013, hebben we dat verwerkt in het thema: Per (on)geluk 31013.” Bernadette Drenth is textielvormgever. Zijn laat zich inspireren door traditionele technieken zoals breien, haken, weven en macramé. En maakt monumentale kostuums, meer wandelende objecten dan kleding. Kijk voor meer informatie, ook over haar les- en leesboek Naaien met Ber, op www.bernadettedrenth.nl.

Audiofragment: Cultuur071 van zaterdag 18 mei met als studiogast textielvormgever Bernadette Drenth

Pierre Cortenraad maakte afgelopen week zijn debuut als regisseur bij het gezelschap Imperium waar hij al een paar jaar lid van is. Zijn stuk getiteld ‘Vrede’ wordt vanavond 18 mei en 23, 24 en 25 mei nog opgevoerd in theater Imperium aan de Oude Vest. Kijk voor informatie en voor het reserveren van kaarten op www.theaterimperium.nl. Vrede is een zwarte komedie over vriendschap, angst om te verliezen en de eeuwige behoefte aan strijd. Vier overlevenden staan aan het doodsbed van een man. Zij zijn als de vier elementen water, aarde, vuur en lucht. Ze kunnen elkaar niet helpen. Toch is het geen zwaarmoedige avond, er valt ook genoeg te lachen.

Het Bachkoor Holland staat zaterdag 25 mei in de Marekerk en voert dan Petite Messe Solennelle uit van componist Rossini. Is dat niet een vreemd uitstapje voor een Bachkoor, vroeg Cultuur071 aan zakelijk leider Hans de Raad? “Nee, hoor, we zijn een professioneel koor, Bach is wel de hoofdmot van ons repertoire, maar we zingen ook werk van anderen.” Dirigent Gijs Leeraars van het Bachkoor verklaarde in maart al dat die andere muziekstukken het koor beter maken en dat ze de kennis en ervaring dan weer meenemen naar de uitvoeringen van het werk van Bach. Er zijn nog kaarten beschikbaar, kijk op www.bachkoorholland.nl.

Morgen en overmorgen zijn er wel 200 concerten te bezoeken in de zogenaamde Leidse Hofjesconcerten. Een klassieke route, een Spaanse route, een jazzroute, een jong talentroute. Op heel veel locaties wordt live muziek gespeeld, alles wat maar enigszins als een hofje benoemd kan worden is in gebruik. Toegang is overal gratis. De kwaliteit is onverminderd hoog. En het weerbericht zegt dat de zon ook gaat schijnen, dus dat worden mooie Pinksterdagen. Kijk voor details over de routes en de optredende muzikanten op www.leidsehofjesconcerten.nl.

Peter Visser kwam met zijn muziektips over harpiste Lavinia Meijer die vrijdag 24 mei optreedt in de Q-Bus, Izhar Elias die donderdag 23 mei samen met Fernando Riscado Cordas speelt in de Cultuurtuin van de Stadsgehoorzaal en ook meedoet aan de Leidse Hofjesconcerten. Kijk voor meer informatie op www.muziekgezien.blogspot.nl of volg Peter op Twitter via @muziekgezien voor dagelijkse updates over livemuziek in Leiden.
Filmrecensent Govert de Kok nodigt iedereen uit om The Great Gatsby te gaan zien, hij draait elke dag in bioscoop Triannon om 19.00 en 21.30 uur. Een mooi kostuumdrama met uitstekende acteerprestaties van onder andere hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio. Kijk voor meer filmtips op www.bioscopenleiden.nl.

Volgende week is er weer een uitzending van Cultuur071, dan met Linda van Capel van BplusC als studiogast. Verder komen langs: Ed Citroen, Ben Walenkamp en nog veel meer. Stem dus op zaterdag 25 mei om 10.00 uur weer af op 93.7 FM of luister via 102.4 op de kabel of de livestream op www.sleutelstad.nl.
De playlist van deze uitzending is te vinden op Spotify.

 

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×