Razend popualair in de jaren 50, 60, 70 en 80. De Leidato Huishoudshow. Volgend jaar komt de Leidato terug. Vooralsnog in Valkenburg. (Archieffoto: Chris de Waard).

Huishoudbeurs Leidato terug van weggeweest

De Leidse Industrie-, Detailhandels- en Ambachten Tentoonstelling komt na 20 jaar weer terug. In Valkenburg. In het voorjaar van 2014 organiseren Monique Verhaar, Elkie Marcelis en Elles van Goozen in Hangaar 2 op het voormalige vliegkamp de Leidse Huishoudbeurs Leidato. In Leiden werd geen locatie gevonden die groot genoeg was voor de tweedaagse beurs die in het teken komt te staan van Home & Living, Kids & Fun, Beauty & Fashion en Passion for Food. Ook komt er een afdeling Men only.

Audiofragment: Elles van Goozen is één van de drie organisatoren van de Leidato. Ze vertelt over de beurs.

De Leidato Huishoudbeurs werd sinds 1952 maar liefst 33 keer jaar gehouden. Eerst drie keer achter elkaar in 1952, 1953 en 1954, toen tien jaar niet. In 1964 was de Leidato terug en won zó aan populariteit dat de huishoudbeurs in de jaren 70 naar de Groenoordhallen verhuisde. Daar trof heel Leiden elkaar elk jaar gedurende het tien dagen durende evenement. Want de Leidato was veel meer dan alleen een huishoudbeurs.

Dagelijks waren er shows en optredens, aan elkaar gepraat door bekende namen uit de regio zoals Aad van der Luit en Teuntje van Delft. Ook was het een plek om door te breken. Bijvoorbeeld voor de toen net beginnende Hennie Huisman die er de Miss Sleutelstadverkiezingen hield.

In de jaren 90 liep de belangstelling voor de Leidse huishoudbeurs terug en in 1994 viel het doek. In 2000 probeerde de ‘Jaarbeurs van het Westen’ het concept nieuw leven in te blazen, maar de organisatie hield het na één keer al voor gezien.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×