SP verontrust: bijstandsgerechtigden te lang verplicht tewerk gesteld

Leidenaren in de bijstand moeten in tien tot twintig procent van de gevallen langer dan de gestelde zes weken eenvoudig productiewerk doen en dat is tegen de afspraken die het College met de gemeenteraad heeft gemaakt. Dat concludeert Louk Rademaker, raadslid van de SP in Leiden na eigen onderzoek. “We zijn geschrokken en bezorgd. Het is niet de bedoeling dat een raadsbesluit zomaar aan de kant wordt gezet en zo lang mensen in onzekerheid blijven.”

Audiofragment: SP-raadslid Louk Rademaker en wethouder Jan-Jaap de Haan van werk en inkomen over de startwerklocatie.

Wie een bijstandsuitkering aanvraagt, moet ook zo snel mogelijk weer aan het werk. Door hen productiewerk te laten doen, kan de re-integratie van bijstandsgerechtigden worden bevorderd. Dat eenvoudige werk mag echter niet langer dan zes weken duren. Wethouder Jan Jaap de Haan zegt dat het slechts om enkele uitzonderingen gaat en dan vaak op uitdrukkelijke wens van de betrokkenen zelf.

Rademaker is het met die verklaring niet eens: “Tien tot twintig procent noem ik geen uitzondering, maar een structureel probleem.” Hij wil dan ook ‘garanties’ dat langer dan de voorgeschreven zes weken niet meer voorkomt. Dat kan door in de inteken formulieren deze periode op te nemen zodat cliënten zich daar ook op kunnen beroepen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×