Aanleg Singelpark start volgend jaar

21

Het Singelpark komt er en volgend jaar beginnen de eerste werkzaamheden. Een motie van de VVD waarin het college wordt opgeroepen om het nog ontbrekende geld voor het onderhoud dit najaar te regelen werd gisteravond vrijwel raadsbreed gesteund. Alleen Leefbaar Leiden stemde tegen. Volgens Daan Sloos van die partij kan Leiden het geld wel beter besteden dan aan ‘de langste hondenuitlaatstrook van Nederland’.

Audiofragment: VVD-fractievoorzitter Paul Laudy gaat er vanuit dat er in 2014 gestart wordt met de aanleg van het Singelpark.

Leiden steekt negen miljoen in de aanleg van het Singelpark, maar mist nog enkele tonnen per jaar om het park te zijner tijd ook te onderhouden. Wethouder Strijk (financiën) moet nu alsnog op zoek naar dat geld, zodat dit najaar – bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar – het zogenaamde kaderbesluit genomen kan worden.

VVD-fractievoorzitter Laudy denkt dat er dan snel begonnen kan worden. Bijvoorbeeld met het weghalen van de dam bij energiecentrale E-on aan de Maresingel. Wachten tot E-on zelf weggaat, naar verluidt zijn die plannen er, ziet hij niet zitten. Dat scheelt weliswaar miljoenen – E-on moet de dam dan zelf weghalen – maar zo’n houding past volgens Laudy niet bij dit plan.

Delen

21 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Het maakt niet uit wat het kost; het maakt niet uit dat we de zwaarste economische malaise sinds de val van het Romeinse Rijk doormaken, de megalomane plannen moeten en zullen doorgaan.

  Ach, ja, smijt het geld van de belastingbetaler maar door ramen en deuren naar buiten. Na ons de zondvloed…

  Mensen, dit zijn Griekse scenario’s.

 2. Piet Pekelharing op

  Het maakt niet uit wat het kost; het maakt niet uit dat we de zwaarste economische malaise sinds de val van het Romeinse Rijk doormaken, de megalomane plannen moeten en zullen doorgaan.

  Ach, ja, smijt het geld van de belastingbetaler maar door ramen en deuren naar buiten. Na ons de zondvloed…

  Mensen, dit zijn Griekse scenario’s.

 3. Fantastisch initiatief. Hiermee wordt Leiden wat betreft het toerisme weer een stukje aantrekkelijker. Een plan waar altijd ook tegenstand zal zijn in de vorm van, ‘moet dat nou’, komt er alleen maar door een dappere coalitie. Ja ook dat mag weleens gezegd worden!

  En ook super dat de E-on dam snel wordt weggehaald! Meer vaarruimte in Leiden, maar wel de doorvaart hiervan verbieden voor meneer Groenen 🙂

 4. Driek Stapel op

  Heel belangrijk dit. Het is algemeen bekend dat toeristen niet naar een stad als Leiden willen komen vanwege de grote historische binnenstad maar liever in het stadsgroen willen kunnen vertoeven. Andere steden en dorpen hebben geen parken en groenstroken, op het platteland zijn rare boeren en enge beesten en in het bos zijn boze geesten en bloeddorstige wolven. Daarom zet Leiden zich met dit groene lint langs een stadssloot op de kaart, niet alleen de Nederlandse maar de mondiale kaart van het toerisme. Dit plan is goed voor de economie. Het zal Leiden veel banen opleveren en heel welvarend maken. En Daan Sloos, ook honden van de massa’s toeristen die straks zullen komen moeten hun behoefte kunnen doen.

  drs. Driek Stapel,
  Afdeling toeristische wetenschappen en vrije tijdsmanagement,
  Tillburgh University

 5. Overigens goed dat de Leidse bevolking er bij is betrokken. En ook aansluiting wordt gezocht met het bedrijfsleven. Je kunt vrijwilliger of vriend worden van het Singelpark. En een mooie impressie van hoe dit unieke en langste stadspark van Nederland eruit gaat zien.

  Nee ik ben geen belanghebbende maar wel een enthousiaste inwoner!! Samen krijgen we het voor elkaar.

 6. Met zand in de Waag en gras en struiken langs de singels wordt Leiden eindelijk de wereldstad waar we al zo lang van dromen. Dankzij een vooruitziend gemeentebestuur dat weet hoe belastinggeld het beste worden uitgegeven. De verheugde burgers zullen hun dankbaarheid bij de stembus tonen.

 7. Laurens13 juli ’13, om 13:25
  Dit zijn de burgers, die staan in meerderheid achter dit mooie plan! :

  http://www.singelpark.nl

  U heeft de video al bekeken hoe het wordt? Onlangs ook nog eens de vernieuwde sterrewacht bekeken? Of had deze ook moeten worden afgebroken volgens de middelmaat?

 8. Het lijkt hoe dan ook wel zinnig en verstandig voor de plannen met het Singelpark een realistische schatting te maken van de kosten voor (her)inrichting, beheer en onderhoud, maar ook van de baten voor gezondeheid, wonen, werken, horeca en de natuur / biodiversiteit en vastgoedwaarde in de binnenstad.

 9. Piet Pekelharing op

  Ik zie niet in waarom het weghalen van de dam in de Maresingel miljoenen moet gaan kosten. Als je er één keer keihard tegenaan ramt, met een ponton of zo, is het ding ook weg.

 10. Piet Pekelharing op

  Als iemand zich geroepen voelt om die taak op zich te nemen, kan hij of zij zich melden bij het gemeentebestuur.

 11. @Rik,

  Als de Leidsche bevolking er bij betrokken zou zijn dan zou er wel een referendum zijn ten aanzien van dit onderwerp, maar zoals gewoonlijk plaats men alles op ja maar de bevolking heeft toch voor deze partijen gekozen en ja dat is waar, maar niet ten aanzien van dit soort onkruid plannen. Ik wil jou wel eens horen als blijkt dat het project duurder uitpakt (wat gaat gebeuren) en de toeristen er geen heil in zien (wat gaat gebeuren) daar gaat dan je minimaal 3 ton per jaar plus nu de 9 miljoen aan aanleg.

 12. Johan Volkers op

  Het weghalen van de dam kan nooit miljoenen kosten, dunkt me.
  Maar dat die dam er al die tijd heeft gelegen, is velen een doorn in het oog. Daarom: chapeau! Weg met die dam!

  We moeten het product Leiden nog beter maken. Daar heeft iedereen belang bij! Meer geld in het product Leiden, minder geld naar megalomane projecten als zinloze tunnels en het Transferium.

 13. Henk Brouwer op

  Je hebt als gemeente Leiden eenmalig ongeveer 9 miljoen euro beschikbaar. Dan is de vraag, wat doe je met dat geld en zijn er jaarlijks terugkerende vervolgkosten waarmee rekening moet worden gehouden, zoals bij een nieuw park.
  Geef je die ca. 9 miljoen uit aan het opknappen van schoolgebouwen, het verbeteren van fiets- en voetpaden, het aantrekkelijker en interessanter maken van de stad [met bijvoorbeeld standbeelden van belangrijke Leidenaren uit het verleden, plaquettes op hun huizen en andere historische gebouwen, aankopen voor de Lakenhal etc.], het wegwerken van allerlei achterstallig onderhoud, enz.? Nee, natuurlijk niet, als Leiden geef je het uit aan wat ook wel een lange hondenuitlaatstrook wordt genoemd. Anderen beweren dat dit de wil van het volk is. Het volk werd echter niets gevraagd en er werd ook niet serieus naar alternatieve, belangrijkere bestedingen gekeken. Laten we hopen dat er volgend jaar een verstandiger gemeenteraad komt, een met meer gevoel voor verantwoordelijkheid.

 14. Chris de Waard op

  Over de dam in de Maresingel:

  Dat weghalen kost geen miljoenen, maar de dam heeft een functie. Namelijk het afscheiden van (verwarmd) koelwater van de e-on centrale. Als de dam weg wordt gehaald is er een duur alternatief nodig en daar gaan de meeste kosten in zitten.

 15. @Henk: smaken verschillen, maar ik denk dat duizenden Leidenaren liever een mooi en toegankelijk park hebben, dan nog meer (overbodige) standbeelden. En plaquettes op huizen: kom op, verzin eens iets origineels! Als de gemeente zou aankondigen dat er 9 miljoen wordt uitgetrokken voor plaquettes op huizen, zouden de boze reacties op dit forum niet te tellen zijn (en terecht).
  Ik denk dat Leiden gebaat is bij een mooi project als het Singelpark, waarmee een mooie groene zone rond de binnenstad wordt aangelegd. Of het toeristen trekt: het zal me eerlijk gezegd worst wezen, het trekt in ieder geval een heleboel Leidenaren aan. Uit de vele bijdragen vanuit de Leidse bevolking en de massale toeloop bij de presentaties, blijkt dat er een enorm draagvlak is.
  Natuurlijk zullen er weleens aso’s hun hond in het Singelpark laten schijten, maar er zijn ook aso’s die te hard rijden of door rood licht rijden. In jouw denktrant zou je dus moeten stellen dat wegen en stoplichten (moeten bovendien ook onderhouden worden) moeten worden afgeschaft.
  Wat betreft het onderhoud van scholen: ik wist niet dat we in Leiden gemeentelijke scholen hadden. Onderhoud van scholen valt toch in eerste instantie onder verantwoordelijkheid van de schoolbesturen?
  Het Singelpark kan een belangrijke verbetering voor het leefklimaat in Leiden opleveren. Goed nieuws voor de stad, vooral goed nieuws voor ons: de bewoners!

 16. Het is niet de tijd.

  Elke dag worden er mensen in Leiden werkloos, sommigen zijn het al langer of waren zzp-er en moeten een bijstandsuitkering aanvragen. Het potje van de gemeente geeft een goede buffer voor de werklozen in deze tijd. De gemeente kiest hier jammer genoeg voor een onmenselijk beleid, om dingen als een singelpark te kunnen bekostigen.

  Mensen worden gedwongen tijdelijk werk aan te nemen met behoud van uitkering oftewel onder het minimumloon, anders wordt men gekort, kiezen of delen. Een andere groep dient sponsjes in karton stoppen op de sociale werkplaats. Als je dit domme werk niet meer kan opbrengen wordt je gekort op de uitkering of deze wordt tijdelijk stopgezet (als je de eer niet aan jezelf houdt en leeft van 0 euro). Er zijn nog meer acties van de gemeente om deze groep de te pakken, een afspraak vergeten kan genoeg zijn. Jammer dan als je een alleenstaande moeder bent en je kind geen ontbijt heeft.

  Mede door dit soort beleid kan Leiden zich elke keer weer op de borst kloppen met een laag werkloosheidspercentage. Een megalomaan project als dit in deze tijden is een elitaire schijt aan je inwoners -actie. Gaan de Leidenaren echt profiteren van dit ‘park’? Ik zou niet weten hoe.
  Het zou de gemeente sieren als dit park volledig wordt aangelegd door Leidse vakmensen. Er zijn in werkelijkheid vele werklozen en bij veel ZZP-ers staat het water aan de lippen.

 17. Als je het nou eens ander bekijkt. De plannen zijn nog niet af; daar kan nog aan geschaafd en op geschoten worden. Samen dus zorgen dat het goede plannen worden en dat we de gemeente scherp houden. Ook be de aanbesteding om die dam weg te halen; niet slapen als de contracten worden getekend.

  Als het aantal honden gelijk blijft en er komt meer Singelpark geeft dat minder overlast; wel de plastic zakjes (blijven ?) gebruiken :).

  Als de uitvoering vooral door mensen uit de regio worden gedaan, kan dat al flink wat werk opleveren, de binnenstad word er leuker van. Als er dan nog mensen komen genieten wordt de horeca en middenstand er ook niet slechter van (en wordt de drukte misschien wat gespreid).

 18. Sabine Verschoor (D66) op

  @Frank: In Leiden komt de scholenbouw niet stil te liggen. Het klopt dat het Rijk geld voor onderwijshuisvesting weghaalt bij gemeenten. Voor Leiden gaat dat om ongeveer 2,3 mln per jaar. Maar Leiden heeft dit bedrag gereserveerd in de meerjarenbegroting, die net in de gemeenteraad is vastgesteld.

 19. pvanstraten op

  De vraag wat de gemeente ook met het geld had kunnen doen is relevant, maar is heel vervelend voor de liefhebbers van dure prestigeprojecten. Alternatieven en belangen goed afwegen doen zij liever niet.

 20. Goed Nieuws Voor Leiden! op

  Goed Nieuws Voor Leiden! De kapitaalkrachtige burgers zullen wel hun ongenoegen uiten. Die willen het liefst dit soort openbare ruimte verpatsen aan projectontwikkelaars. Dit groen is een mooi antwoord op al die stumperds die in beton en asfalt denken.
  Goed Nieuws ook voor mensen met het laagste inkomen die anders dan DaKooi niet over een tuin beschikken maar het moeten doen met een balkonnetje op het noorden.
  Goed Nieuws Voor Leiden: voor de minder bedeelden is het lekker om dichtbij eigen flatje van gratis groenvoorzieningen te genieten.
  Goed Nieuws Voor Iedereen die tegen megalomane plannen is. Dit is een plan waar iedereen van kan genieten. Een bankje in het groen en aan het water! Lekker toch?
  En voor alle azijnzeikers, mopperkonten, klagerikken, komkommertijdzeurpieten: er komt niemand om van de honger in Nederland. De aanleg van dit park is niet megalomaan en het niet aanleggen van het park, had geen uitkeringstrekker een centje rijker gemaakt. Leiden, mooiste stad van Nederland wordt nog mooier. Voor iedereen, rijk en arm. Prima dat de politiek en nu ook B&W dit burgerinitiatief ondersteunt. Liever 9 miljoen in groen dan 100 miljoen in leegstaand beton. En liever in 1x 9 miljoen in iets voor altijd, dan alle mensen met een uitkering dit jaar een honderdje meer geven. Waar hebben we het in godsnaam over? Drie ton op jaarbasis aan onderhoud, betekent dat er misschien een loonbedrijf kan blijven bestaan waar anders 5 of 6 mensen hadden moeten worden ontslagen. Dan was je aan uitkeringen en premies en administratiekosten ook drie ton armer geweest. Het is beter om geld in werk dan in werkloosheid te steken! Voor mensen in de WW kunnen deze plannen goed uitpakken: het creëert werk. De horeca wordt er vast en zeker ook niet slechter van.
  En ook dat is GOED NIEUWS VOOR LEIDEN!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline